Annons

Journalistveteranen Larry King är död

Mer än 60 år i radio, tv och på digitala plattformar. Den inflytelserike amerikanske journalisten Larry King har avlidit.
Tv • Publicerad 23 januari 2021
Larry King. Arkivbild.
Larry King. Arkivbild.Foto: Andy Kropa/AP/TT

Larry Kings dödsfall bekräftas av Kings produktionsbolag Ora Media via hans officiella Twitterkonto. King avled på sjukhus i Los Angeles på lördagsmorgonen. Dödsorsaken är inte känd men King vårdades för covid-19.

"Larrys tusentals intervjuer, priser och globala erkännande står som ett bevis på hans talang som tv-personlighet", skriver Ora Media.

Annons

Det var på nyårsafton som CNN:s legendariske intervjuare först behövde intensivvård efter att ha drabbats av viruset. Han hade då länge brottats med hälsoproblem och tillhörde flera riskgrupper. Han led av diabetes, hade drabbats av flera hjärtattacker och behandlats för lungcancer. 1987 genomgick han dessutom en femfaldig bypassoperation.

Stilbildande

King ledde CNN-programmet "Larry King live" i 25 år, fram till 2010, och räknas till en av CNN:s mest stilbildande veteraner.

I över 6 000 avsnitt, kväll efter kväll iförd skjorta och breda hängslen, intervjuade han alltifrån presidentkandidater och idrottare till kändisar och filmstjärnor. "Larry King live" blev en riktig koloss på CNN – det är fortfarande ett av CNN:s mest sedda program någonsin och också det som sänts i flest antal år.

Kritikerna hävdade att Kings – ofta bara en mening korta – frågor var alldeles för mjuka jämfört med konkurrenternas betydligt vassare approach. Hans rykte om att vara en "mjuk" intervjuare som ställde öppna frågor gjorde dock att han ofta fick eftertraktade gäster som vanligtvis inte gillade att bli ställda mot väggen.

Stor inspiration

Kristian Luuk, som ledde pratshowen "Sen kväll med Luuk" på TV4 mellan 1996 och 2004, kallar Larry King "en stor inspiration" och understryker även Kings säregna intervjuteknik:

"Han hade en snäll, nästan kompisaktig, intervjuteknik som fick många krångliga makthavare att slappna av. Och han körde på, kväll efter kväll, år efter år. Han fanns liksom alltid där. Jag kommer förhoppningsvis också börja med breda hängslen någon dag – det som var Larrys signum", skriver han i ett mejl till TT.

Piers Morgan tog över Larry Kings tidigare programformat på CNN, något King inte var nöjd med och de två programledarna råkade ofta i luven på varandra. Morgan skriver efter bortgångsbeskedet att Larry King var en "fantastisk tv-personlighet och mästerlig intervjuare". Men passar också på att ge en känga till sin forne företrädare.

"Larry King var en av mina hjältar tills vi blev osams efter att jag ersatte honom och han sa att det var som att se 'sin svärmor köra över en klippavsats i ens nya Bentley'" skriver han på Twitter.

Hyllad av Putin

King ledde även det populära utbildningsprogrammet "Politicking with Larry King", och skrev också kolumner i tidningen USA Today i över 20 år.

Mot slutet av sitt liv ledde han även "Larry King now" som bland annat sändes på den ryska statliga internationella kanalen RT. Han intervjuade återkommande den ryske presidenten Vladimir Putin, som nu enligt AFP hyllar Kings "stora professionalism och obestridliga journalistiska auktoritet".

Annons

Larry King blev 87 år.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs det felaktigt vilken tv-kanal som sände Sen kväll med Luuk.

Fakta: Larry King

Född som Lawrence Harvey Zeiger i New York 1933

Startade karriären som radiojournalist i Florida på 1950- och 60-talen.

Allra första radiojobbet var som dj 1957. Bytte namn till Larry King strax före sändningen på uppmaning av en chef, och fortsatte sedan att använda det resten av sitt liv.

Började med lokal-tv i Miami på 1960-talet.

Gjorde första programmet för amerikansk riks-tv 1978.

CNN börjar sända "Larry King live" 1985. 2010 slutar han leda programmet men fortsätter på CNN som gästprogramledare för olika specialprogram fram till 2012.

Börjar sända "Larry King now" 2012.

Startar produktionsbolaget Ora Media 2013.

Medverkade även i en rad olika filmer och tv-serier, samt gjorde utbildningsserien "In view with Larry King".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons