Annons

Lättläst spänning i ny deckare för barn

Peter Lindström debuterar i bästa Blytonanda med en ny deckarserie för barn i mellanstadieåldrarna.
bokrecension • Publicerad 13 juni 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Peter Lindström.
Peter Lindström.Foto: Kajsa Göransson

Diamantkungen. De tre tigrarna 1

Kapitelbok

Text: Peter Lindström

Förlag: Rabén & Sjögren

Tre barn, Ester, Harry och Sigge, har sommarlov på Södermalm i Stockholm. De har just startat en deckarklubb: ”De tre tigrarna”. Nu återstår bara att hitta ett mysterium att lösa. Fastighetsskötaren farbror Alfred väcker deras nyfikenhet på husets förflutna. Han berättar att det har bott en stenrik diamanthandlare i en av lägenheterna men när han plötsligt dog fanns inte ett öre kvar. Ryktet säger att diamanterna är gömda någonstans och åtskilliga är de som genom åren förgäves har letat i huset.

På ett lättläst sätt berättar debutanten Peter Lindström en spänningshistoria. Ester råkar hitta ett gammalt tidningsurklipp om ett hemligt tunnelsystem under hela Södermalm. Kan detta ha något samband med de försvunna diamanterna och med alla skumma figurer som smyger omkring i området. Och varför är ett källarrumsfönster krossat från insidan. Helt klart ett fall för de tre tigrarna! Men det som närmast börjar som en spännande lek, hettar till:

Annons

”Med ens slog det Ester att det faktiskt kunde vara farligt att lösa mysterier. Det var inte bara spännande som på en film.” Det blir på riktigt i en katt och råtta-lek mellan skrupelfria bovar och barnen.

Visst laborerar författaren med en och annan stereotyp, som en av bovarnas råttlika skepnad. Men det är en spännande historia som ger gott läsflyt.

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons