Annons

"Lilla Anna" minns Sven Melander med värme

Många minns sketchen med Sven Melander som frustrerad tv-reporter i en barnintervju. Emilie Hall Gjers, som spelade "lilla Anna", minns sin motspelare med värme, berättar hon för
Tv • Publicerad 2 april 2022
Den folkkäre journalisten och tv-personligheten Sven Melander avled nyligen efter en längre tids sjukdom. Arkivbild.
Den folkkäre journalisten och tv-personligheten Sven Melander avled nyligen efter en längre tids sjukdom. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

"Vad önskar du dig mest i världen?" undrar Sven Melanders tv-reporter. "En docka", svarar lilla Anna varpå den alltmer frustrerade reportern ber henne önska något mycket större, något som alla barn på hela jorden ville ha. "En cykel" försöker flickan varpå reportern skäller ut henne tills han får det han vill ha. "Är det den enda du tänker på dockor, cyklar och pengar, mat och sådan skit?"

När lilla Anna till slut klämmer ur sig "fred" avslutar reportern sitt inslag med lugn stämma: "Det är alltså det som svenska barn vill ha mest av allt, fred på jorden".

Annons

Emilie Hall Gjers är idag 42 år och arbetar som lärare. 1985 gjorde hon rollen som lilla Anna i sketchen som spelades in för "Nöjesmassakern" i SVT. När Emilie Hall Gjers senare i livet gick på Lärarhögskolan ingick sketchen i undervisningen för att visa hur lätt det är för vuxna att påverka barn.

– Han var varm och härlig och närvarande. Det känns sorgligt att han har gått bort för jag minns honom verkligen med värme, säger hon till Aftonbladet.

Som sexårig skådespelare tyckte hon inte det var jobbigt att Sven Melanders reporter blev så arg utan förstod att det var skådespeleri, berättar hon. Hennes mamma jobbade som producent för inspelningen och Sven Melander var en bekant till familjen.

Hon berättar att Sven Melander först inte kunde sina repliker – och att hon fick hjälpa till.

– Han tyckte det var roligt att en sexårig flicka fick lära honom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons