Annons

Linda Pira: Positivt tänkande är enda vägen

När Linda Pira var liten hade hon stora drömmar, som hon upplever kvävdes av samhällets normer.
Nu har hon tillsammans med ett gäng skolungdomar skrivit en bok om hur man uppnår sina mål.
Nöje • Publicerad 10 maj 2020
Linda Pira är aktuell med boken "Konsten att drömma stort : en handbok om att förverkliga sina drömmar" tillsammans med Mikhael Mikalides. Arkivbild.
Linda Pira är aktuell med boken "Konsten att drömma stort : en handbok om att förverkliga sina drömmar" tillsammans med Mikhael Mikalides. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

När Linda Pira var liten drömde hon stort, mycket och spretigt – och som 34-åring kan hon skriva upp Grammisbelönad rapartist, programledare – och nu även författare på sitt cv.

Vägen in i den litterära världen började med att författaren Mikhael Mikalides kontaktade henne om att skriva en bok om drömmar ihop, tillsammans med ett gäng skolungdomar. Efter lite mejlkontakt nappade hon – vilket till slut resulterade i "Konsten att drömma stort : en handbok om att förverkliga sina drömmar".

Annons

– Jag har alltid velat göra en "uplifting", peppande bok om positivt tänkande, det är en dröm jag har haft länge själv, berättar Linda Pira.

"Först nu fattar jag"

När Linda Pira var liten hade hon ingen tydlig plan för vad hon ville med livet – bara att hon ville mycket. I dag tror hon att det är sammankopplat med den adhd-diagnos, som hon fick för bara några år sedan.

– Den fick mig att inse varför jag har varit så spretig. Alla sade "du måste fokusera på en grej och välja vad du vill göra" och jag har känt "Gud, vad tråkigt. Jag vill göra så mycket samtidigt". Det är först nu jag fattar att det är okej att man är så, säger hon.

"Allt sitter i huvudet"

Boken ska ge ungdomar redskap för att följa sina drömmar, vare sig det handlar om att bli artist eller brandman. Det positiva tänkandet är en grundsten och någonting som Linda Pira menar har hjälpt henne genom livet. Där har hennes mamma och bror haft betydande roller.

– De har lärt mig positivt tänkande och mindfulness i tidig ålder, det var naturligt i vår uppväxt. När jag var liten skulle vi varje kväll räkna upp våra "blessings", säger hon och fortsätter:

– Positivt tänkande är den enda vägen, du målar din egen tavla i ditt liv, det finns inga begränsningar.

TT: Samtidigt föds val alla med olika förutsättningar?

– Alla föds med olika förutsättningar, men alla har samma "mindset"-förmåga. Men jag förstår, en av mina första frågor som dök upp var att om det sitter en ensam, hemlös tjej någonstans, hur ska hon då kunna tänka i de här banorna? Det är med hjälp av lärare eller pedagoger eller någon som kan visa vägen. Det är det jag vill kunna ge. Allting sitter i huvudet, säger hon.

Fakta: Linda Pira

Linda Pira, 34 år, är en svensk hiphopmusiker född i Hässelby i Stockholm.

Karriär: 2014 utsågs hon till årets nykomling på Grammisgalan efter att ha släppt flera singlar, så som "Knäpper mina fingrar", "Bang bang/Bäng bäng" och "Shu katt" tillsammans med Dani M. Hon har även gett ut ep:n "Matriarken". Hon fick också utmärkelsen årets genombrott och årets ep för "Matriarken" på Kingsizegalan samma år, tilldelades pris för årets låt och årets hiphop/soul på P3 Guld 2015. Samma år fick hon även pris för årets låt ("Knäpper mina fingrar") på Kingsizegalan. De senaste åren har hon släppt singlar, medverkat i radio och tv och skrivit låten i Pantamera-reklamen.

Nu är hon aktuell med boken "Konsten att drömma stort : en handbok om att förverkliga sina drömmar" tillsammans med Mikhael Mikalides.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons