Annons

Magnus Carlson lär oss att ta hand om planeten

Publicerad 3 augusti 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sommar i P1: Magnus Carlson pratar på sin 50-årsdag.
Sommar i P1: Magnus Carlson pratar på sin 50-årsdag.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Magnus Carlson, sångaren med den underbara sammetsrösten, kunde ha valt att tala om Weeping Willows glimrande resa, sin egen rika karriär, om Bajen, eller om innehållet i sin fantastiska vinylsamling och om alla brittiska och amerikanska artister han bokstavligen kan ALLT om.

Men får man möjlighet att prata till Sveriges befolkning så här mitt i livet – Magnus fyller 50 just denna fredag – så kan man också välja något som är viktigare än en själv. Som ”en Carlson bland 8 miljarder andra människor” så väljer denne ”mjuk-tuffing” att göra en slags punktlista om världens uppenbara klimatproblem och hur vi ska rädda världen. Mot vårt förgörande sätt att leva. Men för djur och växter, för ett hållbart jordbruk och för mycket mer vegetarisk mat. Trots att han gillar att grilla. Hur vi ska kunna samsas? Sångaren börjar i sitt program att ställa frågor till meteorologen Pär Holmgren. Lätt ledande, men goda frågor. Och så fortsätter han att tackla område för område ur ett eget, personligt perspektiv; fisket (”Nej, vi kan inte äta mer torsk från Östersjön”), BNP (”vi måste sluta att tro att pengar är ett mått på framsteg”), flyget (som måste mer än halveras), Earth Overshoot day (28 mars i Sverige, dagen då vi förbrukat vad jorden har råd med) och nödvändiga omstruktureringar (som att vi bryr oss! Som att politiken i slutänden måste göra sitt).

Annons

Hur viktigt – ja ödesmättat viktigt – allt detta än är, så har Magnus Carlson valt att offra all slags puls i sitt upplägg. Det förstärker tyvärr att dessa totalt avgörande frågor kan ses som både präktiga och tröttsamma. Ändå: Att skapa opinion är givetvis något som fler, ja alla borde, ja måste göra. Måhända inte så kul, men all heder till Magnus.

Henric TiseliusSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons