Annons

Många kommuner saknar bokhandel

Nästan hälften av landets kommuner saknar en fysisk bokhandel, enligt Svenska Bokhandlareföreningens kartläggning.
Kultur • Publicerad 3 mars 2022
Under förra året såldes åtta miljoner böcker i den fysiska bokhandeln. Arkivbild.
Under förra året såldes åtta miljoner böcker i den fysiska bokhandeln. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Svenska Bokhandlareföreningens sammanställning visar att 135 av Sveriges 290 kommuner saknar en bokhandel.

Föreningens ordförande Maria Hamrefors säger i ett pressmeddelande att "bokhandeln har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle", och presenterar flera förslag inför det litteraturpolitiska mötet i Göteborg på fredag.

Annons

Föreningen vill att kommunala verksamheter ska direktupphandla böcker från kommunala bokhandlare, samverka med bokhandeln i lokala och regionala projekt samt öronmärka medel till läsfrämjande aktiviteter i bokhandeln.

"Genom att se bokhandeln som en resurs, samverka och mobilisera lokalt kan bokhandeln stärkas. Det ger också positiva effekter på lokalsamhället, som blir levande och attraktivt att bo i. Men det handlar också om det större perspektivet, barns och ungas förmåga att läsa och att uttrycka sig", säger Hamrefors.

Under förra året såldes åtta miljoner böcker i den fysiska bokhandeln, vilket motsvarar nästan 30 procent av alla sålda pappersböcker i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons