Med Wrangborgs ord

Kultur Artikeln publicerades

I söndagens P3 Star kan man höra Jenny Wrangborgs vinnande dikt i programmets poesitävling. Men Wrangborg, från Kristianstad, är mer aktuell än så.

Jenny Wrangborg är dubbelt aktuell. Som vinnare av P3 Stars poesitävling, som skribent – och titelgivare! – i en ny antologi som riktar sig till socialdemokraterna; "Snart går vi utan er". I båda fallen är det poesi, men dikterna skiljer sig åt. I antologin är det politisk dikt, medan P3:s vinnardikt handlar om sorg.

– Abstrakt svårtillgänglig dikt, där man får tolka in jättemycket själv, är inte min grej. Jag vill att dikter säger mig något, ger mig en känsla. Mitt eget skrivande är också mer konkret och berättande, och jag vill alltid ha med människor. Rena naturdikter säger mig inte så mycket. Efter gymnasiet jobbade hon ett tag i ett kök i Kristianstad. Sökte därefter nya jobb, men fann inget och flyttade. De senaste åren har varit omkringflackande, med jobb och bostad i Göteborg och Vancouver (Kanada), men kombinerar just nu ett kockjobb i centralköket på Huddinge sjukhus med studier vid skrivarkursen på Bona folkhögskola. Och hon hoppas kunna stanna i Stockholm.

– Jag flyttar nu in hos en kompis i Stockholm, och köket i Huddinge, där jag jobbar, läggs ner om två veckor, så vi får se vad som händer. Just nu börjar jag bli lite trött på att ta mig runt med en resväska, och inte kunna planera framtiden.

Skrivandet har funnits där sedan högstadieåren i Kristianstad, och fram till nyligen har det nästan uteslutande rört sig om poesi. Nu försöker hon slutföra sin första diktsamling – arbetstitel: "På en gata i staden där vi växte upp" – och arbeta om den roman hon påbörjat (två centrala historier skall bli en). Och så har hon sin blogg.

– Skrivandet, säger hon, är mitt sätt att hantera det jag ser omkring mig. Det ger mig en röst och gör att jag kan påverka. Det är annars lätt att känna sig maktlös i samhället, skrivandet ger mig en känsla av att kunna förändra. Jenny Wrangborg är samhällsengagerad och politiskt aktiv. Hör hemma till vänster, och säger att skrivandet aldrig gett henne problem på arbetsplatser, vilket däremot hennes fackliga engagemang har gjort. Några tidigare arbetsgivare vill inte ge referenser när hon söker nya jobb, och med en ökad vana bland företag att googla fram uppgifter om de sökanden till en ny tjänst tror hon att det blir än svårare att få jobb. Hon har funderat över det, hur mycket skrivandet och engagemanget är värt. Än så länge fungerar det.

Dikten "Striden" i den s-märkta antologin skrev hon för ett år sedan, i ett försök att skildra en pågående arbetsvardag med rutin och slit och en långt ifrån glamourfylld kamp. Nu har den hamnat som ett av flera, som undertiteln lyder, "brev till socialdemokraterna". Det är bra, tycker hon.

– Boken är kritisk till socialdemokratin, och även om jag själv inte är socialdemokrat, så är jag kritisk.

På första maj kommer hon att läsa sina dikter både inför det socialdemokratiska tåget (Stortorget i Malmö), och under vänsterpartiets arrangemang i Lund. Under sitt år i Vancouver gick systern till en av hennes bästa vänner bort. Det är om detta den nu vinnande P3-dikten "I den här dikten" handlar om. En dikt om sorg och om det svåra i att närma sig sorgen hos en nära vän. Nästan 300 bidrag kom in till kanalens poesitävling, och som uppläsare av sin dikt valde Jenny Wrangborg poeten Daniel Boyacioglu.

– I sin diktning skapar han tydliga bilder, och det är en poesi som påminner en del om mitt eget skrivande. Men när jag först hörde honom läsa min dikt tänkte jag, oj, det här kommer inte att funka. Det är en ganska allvarlig dikt, och han har ett streetsound med en annan rytm. Men han tog ner tempot och efter ett par tagningar blev det riktigt bra.

Dikten sänds på söndag i P3 Star, där det även blir ett samtal med Jenny Wrangborg.