Annons

Metallicas Cliff Burton hedras med museum

Metallicas Cliff Burton dog när turnébussen körde av vägen i Dörarp, Ljungby 1986. Åtta kilometer från olycksplatsen öppnar nu ett museum om basisten.
Musik • Publicerad 13 maj 2022
Ett museum dedikerat Metallicabasisten Cliff Burton öppnar till helgen i Lagan utanför Ljungby. Krister och Anna-Lena Ljungberg och Tom Johansson är initiativtagare.
Ett museum dedikerat Metallicabasisten Cliff Burton öppnar till helgen i Lagan utanför Ljungby. Krister och Anna-Lena Ljungberg och Tom Johansson är initiativtagare.Foto: Anders Andersson/TT
Museet visar bland annat bilder från olycksplatsen.
Museet visar bland annat bilder från olycksplatsen.Foto: Anders Andersson/TT
På Cliff Burton Museum finns en kopia av den minnessten som ligger vid olycksplatsen.
På Cliff Burton Museum finns en kopia av den minnessten som ligger vid olycksplatsen.Foto: Anders Andersson/TT
Museet öppnar den 14 maj.
Museet öppnar den 14 maj.Foto: Anders Andersson/TT

Besökarna kan bland annat ta del av konstverk av Manuel Pino, som även har skapat minnesstenen vid olycksplatsen, bilder från händelsen samt berättelser om rockstjärnans liv.

Varje år vallfärdar Metallica-fans till platsen. Krister Ljungberg, en av grundarna bakom museet, tror att deras intresse handlar om mer än att Cliff Burton var en bra basist.

Annons

– Det blir en mystik. Runt den här olycksplatsen går det mycket berättelser, vad hände egentligen? Var det halt, eller dimma? Cliff klämdes under bussen och det går rykten att det man tappade bussen på honom. Sådana saker spelar nog också roll. Det har blivit Sveriges modernaste hörsägnen, säger han.

Det är just för att slå hål på myter kring olyckan kan besökarna ta del av intervjuer med räddningspersonal som var på plats ödesdagen 1986.

Musikjournalisten och författaren Joel McIver och Antharax-medlemmen Frank Bello föreläser under dagen. Ljungbys kommunalråd talar på invigningen, dessutom spelar coverbandet Metaholica från Falkenberg.

Museet i Lagan, Ljungby öppnar den 14 maj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons