Annons

Mikko Porvali: "En blå död"

Viborg på 1920-talet är en fascinerande plats, när Mikko Porvali berättar om den. Hans deckare ”En blå död” imponerar på kulturjournalisten Bengt Eriksson.
Deckare • Publicerad 14 september 2017

En egenskap som deckare kan ha är att ta läsaren med sig till okända platser och tider. Som när Mikko Porvali i ”En blå död”, första delen av trilogin ”Karelen noir”, tecknar ett porträtt av staden Viborg 1920–23.

Finska inbördeskriget och ryska revolutionen är över. Stadens gator kryllar av ryska emigranter, kommunister, diverse kurirer, politiker som nu ser chansen, livsfarliga kvinnor och föräldralösa barn. Förbudstid – ändå flödar spriten på krogarna.

Annons

Poliserna Kähönen och Eckert, den ena för ung och den andra för speciell, försöker stoppa spritsmugglingen. Efter egna regler, eftersom de själva är benägna på sprit.

Trots att Porvali refererar mer än skildrar så blir det ett fascinerande besök i Viborg.

Bengt Eriksson

Historisk spänning

Mikko Porvali

”En blå död”

Översättning av Ann-Christine Relander

(Lind & Co)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons