Annons

Moderna Museet satsar på hållbar konst

Moderna Museet i Stockholm och Malmö satsar på hållbarhet – nästa år visar de bara utställningar som har producerats på plats. Istället för långväga transporter ska konstnärer bjudas in för att skapa på museet.
Konst • Publicerad 15 september 2021
Moderna Museet i Stockholm väljer konst på plats år 2022. Arkivbild.
Moderna Museet i Stockholm väljer konst på plats år 2022. Arkivbild.Foto: Christine Olsson

År 2022 blir ett annorlunda utställningsår för Moderna Museet. Man pausar de långväga transporter som krävs av redan existerande konstverk. Hållbarhet blir den nya ledstjärnan, och därför satsar museet på att låta konstnärer skapa på plats.

"Vi vill erbjuda förutsättningar för konstnärer att göra nya verk eller presentera verk på nya sätt. Vi vill arbeta med de resurser vi har lokalt och ställa dem till konstnärernas och publikens förfogande", säger Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou i ett pressmeddelande.

Annons

Museet lyfter fram den tradition som finns av skapande på plats, och man nämner bland annat Björn Lövin. 2022 ska flera av hans totalkonstverk återskapas. Ambitionen är också att skapa fler utställningar som publiken inte kan se någon annanstans.

Att planerna plötsligt fick kastas om på grund av corona var inte bara av ondo, sade Gitte Ørskou tidigare i år i en intervju med TT, då hon också avslöjade att man tittade på om det gick att arbeta mer med konst på plats.

– Jag menar att den här pandemin får oss att ställa frågor om hur det är med hållbarheten och idén om att allt ska gå så snabbt inom konstvärlden, med nya stora utställningar. Kan man tänka lite mer långsiktigt, med utställningar som kan vara på plats en längre period, där man tänker mer hållbart?, sade hon då.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons