Annons

Mogna kvinnor sexsnackar i serien "Lust"

Sex kan vara ett svårt ämne att prata om. I komediserien "Lust" får tittarna följa fyra medelålders kvinnor när de ligger – och lägger livspussel.
Tv • Publicerad 11 mars 2022
Julia Dufvenius, Anja Lundqvist, Elin Klinga och Sofia Helin medverkar i serien "Lust" om kvinnor i 40-årsåldern som försöker behålla sin lust i "en sexuellt frustrerad värld".
Julia Dufvenius, Anja Lundqvist, Elin Klinga och Sofia Helin medverkar i serien "Lust" om kvinnor i 40-årsåldern som försöker behålla sin lust i "en sexuellt frustrerad värld".Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sofia Helin är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare. I serien spelar hon Hälsomyndighetens utredare, Anette.
Sofia Helin är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare. I serien spelar hon Hälsomyndighetens utredare, Anette.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Martina (Elin Klinga), Ellen (Julia Dufvenius), Nadia (Anja Lundkvist) och Anette (Sofia Helin) skvallrar i badmintonhallen med ett tetra-pack juice i handen. Pressbild.
Martina (Elin Klinga), Ellen (Julia Dufvenius), Nadia (Anja Lundkvist) och Anette (Sofia Helin) skvallrar i badmintonhallen med ett tetra-pack juice i handen. Pressbild.Foto: Johan Paulin/ HBO

"Sex är en motorväg till hälsa" kallas undersökningen som Hälsomyndighetens utredare, Anette, tar sig an i HBO:s nya tv-serie. Tillsammans med hennes barndomsvänner Nadia, Ellen och Martina väcks nyfikenheten om bra sex – eller snarare bristen på det – påverkar hälsan för svenska kvinnor i medelåldern?

Rollfiguren Anette spelas av Sofia Helin som även i verkliga livet är väninna med Anja Lundqvist (Nadia) och Julia Dufvenius (Ellen). De tre kvinnorna är initiativtagarna till serieidén som tog form när de började prata om mer privata saker.

Annons

– Vi kom fram till att just sex var ett ämne som vi aldrig delar med oss av till varandra. Men ju mer vi pratade om det, desto mer skrattade vi och kände att här finns det en berättelse som inte är berättad, säger hon.

Efter ett visst datum är det inte lika vanligt att prata om sex, det var lättare när man var yngre, förklarar Anja Lundqvist.

– När man gått in i västvärldens tävling om att jag vill ha barn, villa, ditten och datten men så har lusten dött. Då har man ingen lust att höra att ni gör det två gånger mer än vi i månaden. Därför pratar man inte om det, säger hon.

Ingenting utan sex

Elin Klinga spelar den fjärde väninnan, Martina. Hon berättar att seriens huvudämne är viktigt för att allt i livet handlar om sex och relationer.

– Det är så komplicerat, så fantastiskt, och det är så fult och absurt och man kan göra det till vad som helst. Sen lyckas man inte och det är väl det som är roligt att prata om, säger hon.

"Vi behöver få skratta"

Väninnorna i serien har under sina liv strävat framåt och är nu framme vid en punkt där man ska vara lite "klar", förklarar Anja Lundqvist.

– För det andra är ju bara pension och sånt där. Så ser vi på kvinnor, eller åldrandet. Det är ett stup där på något sätt och vad är det för någonting?

Under seriens skapandeprocess har ordet sårbarhet varit centralt. Sofia Helin berättar om ett citat hon läst i en tidning där det stod att mötet börjar i att båda parter vågar vara sårbara och att det är läskigt att vara sårbar när man känner att man måste vara perfekt.

– Och så tänkte jag att fan, vi behöver få skratta. Vi behöver få skratta åt eländet också. Min drömvision är att några har barnfritt, sitter och skrattar och sen har skönt sex på soffan, säger hon.

Jämbördiga kvinnoroller

Skådespelarna har under flera decennier samlat på sig erfarenheter både framför kameran och på teaterscenen. Individuellt har kvinnorna blivit upphöjda till följd av sina insatser – något de nu är trötta på, menar Sofia Helin, som gillar att serien istället har fokus på fyra jämbördiga kvinnor.

Annons

– Vi måste bredda arenan. Jag orkar inte se en kvinna till dö eller gå under eller åka iväg för att förstöras av den stora världen. Jag vill visa på andra möjligheter, andra utgångar, säger Julia Dufvenius.

När metoo-rörelsen, som uppmärksammade omfattningen av sexuella trakasserier mot kvinnor, tog fart för ungefär fem år sedan blev det tydligt för Julia Dufvenius att kvinnor inte möts i de kreativa rummen. I "Lust" får alla fyra kvinnor spela huvudrollen, vilket Anja Lundqvist tycker är helt otroligt eftersom att kvinnor sällan har roller som är jämbördiga.

– Det är oftast avhängigt på en eller flera män. Så vi har nästan aldrig mött varandras ögon på film eller i längre sjok, säger Julia Dufvenius.

Anja Lundqvist fyller i att Sofia Helin spelade en väninna i serien "Tusenbröder" och i filmerna om Sune spelade Julia Dufvenius också en väninna.

– I "Lust" är vi ju väninnorna och det är häftigt, säger hon.

Serien har premiär på HBO Max den 18 mars.

Fakta: Om skådespelerskorna

Sofia Helin (född 1972) är en flerfaldigt prisbelönt skådespelare som även har medverkat i ”Masjävlar”, "Arn" och tv-serien "Bron".

Anja Lundqvist (född 1971) fick sin första roll i Lukas Moodyssons långfilm ”Tillsammans”. Hon har även medverkat i tv-serierna ”Tusenbröder” och ”Heder” samt filmerna om Sune.

Julia Dufvenius (född 1975) stora genombrott var med SVT-serien ”Glappet”. Skådespelaren har även medverkat i filmerna om Sune samt tv-serien "Heder".

Elin Klinga (född 1969) tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon engagerades vid Dramaten 1995 för en nyinstudering av rollen som Anne i Mishimas ”Markisinnan de Sade” i regi av Ingmar Bergman. På film och tv har hon bland annat medverkat i ”Zebrarummet” och ”Se upp för Jönssonligan”.

Källa: HBO.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons