Annons

Molly Sandén: "En käftsmäll till managern"

Under pandemin har Molly Sandén både Oscarsnominerats och släppt album. Nu får hon äntligen – om allt går vägen – ge sig ut på arenaturné.
I studion väntar dessutom låtskisser inför en internationell satsning.
Musik • Publicerad 16 december 2021
Molly Sandén är aktuell med en arenaturné. Arkivbild.
Molly Sandén är aktuell med en arenaturné. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

En stor del av Molly Sandéns storhetstid som artist har utspelats under pandemin. Sedan hon 2018 gick över till att sjunga på svenska har intresset för den sandénska musiken ökat – och gjort henne till en av de största artisterna på hemmaplan.

Tidigare i år kom fullängdaren "Dom ska veta" och 2020 släpptes den, senare Oscarsnominerade, låten "Husavik" från filmen "Eurovision Song Contest: The story of fire saga", där Molly Sandén både sjunger och är låtskrivare.

Annons

Nu blir det en arenaturné med allt från "Husavik" till svenska hitsinglar som "Vi ska aldrig gå hem".

– Målet är att inte hålla tillbaka. Publiken ska gå därifrån och känna att de har fått hela mig och lite till, säger Molly Sandén.

"Lite bittersweet"

Samtidigt känner Molly Sandén att just "Husavik" blir en utmaning. Hon har bara framträtt med låten inför publik en gång tidigare – på en konsert från Island, som visades på Oscarsgalan, med specialeffekter och norrsken.

– Det känns svårt att överträffa fyrverkerier i Husavik och en barnkör med yllekoftor. Så den lägger vi krut på, jag ser fram emot att sjunga den igen, säger hon.

Trots uppsvinget med Oscarsnomineringen och allt vad det innebär har hon, precis som de flesta artister, inte kunnat turnera de senaste två åren till följd av pandemin.

– Det är såklart lite "bittersweet", om man tänker på det sättet. Hade det inte varit pandemi hade jag fått sjunga på den riktiga galan. Men å andra sidan, är det någonting jag har lärt mig så är det att allting bara kan tas ifrån en från en sekund till en annan. Folk har det fortfarande fruktansvärt runt om i världen. Jag kan inte stå och grina över att det hade kunnat vara ännu fetare, säger Molly Sandén.

"Blev en käftsmäll"

Samtidigt förklarar Sandén att hon är genuint glad över att det blev en Islandsspelning i stället.

– Personligen kändes det som en större revansch. När jag bodde i Los Angeles blev jag tillsagd att gå ner i vikt, de ville göra mig till en produkt som jag inte orkade leva upp till. Att få revansch via Island, i den genuinaste staden, där polismästaren står och dansar med barnkören och borgmästarens fru syr flaggor – det blev en käftsmäll till managern och LA.

Men framträdandet har även lett till flera möjligheter – Molly Sandén befann sig nyligen i "änglarnas stad" för att skriva musik på engelska. Om allt går vägen blir det en internationell musiksatsning framöver.

– Den här "Husavik"-grejen bevisade för mig att jag kunde trilla in i studion, bakis på min semester i LA, osminkad och bara göra den låten. Jag behövde inte kompromissa, klä upp mig eller vara till lags för att en sådan grej skulle hända. Om jag går in med den här attityden får vi se vad det kan bli. Kanske ger det inte någonting och det är fine, säger Molly Sandén.

Fakta: Molly Sandén

Molly Sandén är född 1992 i Stockholm.

2006 blev hennes låt "Det finaste någon kan få" det vinnande bidraget till den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest.

Tre år senare deltog hon i Melodifestivalen med låten "Så vill stjärnorna". 2012 var hon tillbaka i SVT:s musiktävling med låten "Why am I crying" och sedan "Youniverse".

2018 började Molly Sandén sjunga på svenska igen, med det r'n'b-influerade albumet "Större", som blev en stor succé. Även uppföljaren "Det bästa kanske inte hänt än" från 2019 gick hem hos publiken.

2021 släppte Molly Sandén "Dom ska veta".

Molly Sandén var även en av låtskrivarna bakom ”Husavik”, från filmen ”Eurovision Song Contest: The story of fire saga”. Låten Oscar-nominerades, men blev utan statyett.

Turnédatum: 4/2 Göteborg, 5/2 Halmstad, 11/2 Karlstad, 18/2 Sandviken, 19/2 Örnsköldsvik, 4/3 Linköping, 5/3 Jönköping, 11/3 Stockholm, 19/3 Malmö.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons