Annons

Sune Johannesson: Motettkören lyfter fram Lorca – ett av fem aktuella tips

Vi närmar oss Kulturnatt Kristianstad (24-25 maj), men varför inte ladda upp med att ägna lördagen åt en internationell museidag på Regionmuseet, lyssna på en skräcknovell i P1 av Mara Lee eller ta sig till Malmö för att uppleva performanceföreställningen ”Animals”? Fast det finns givetvis fler bra saker. Här är kulturredaktören Sune Johannessons fem tips.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 maj 2019
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dirigent Lena Ekman Frisk tar med sig Christianstads Motettkör in i Federico Garcia Lorcas värld.
Dirigent Lena Ekman Frisk tar med sig Christianstads Motettkör in i Federico Garcia Lorcas värld.Foto: Tommy Svensson

1 Med Lorca i centrum

Den spanske författaren och dramatikern Federico Garcia Lorca (1898-1936) blev inte ens 40 år, men hans minne och texter lever för all tid. Det är dess kraft och poesi som ligger som grund i Christianstads Motettkörs nya program ”Lorca - i ljus och mörker”. Förutom kören – prisad med Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris! – medverkar Claes Ottelid, lektor vid Musikhögskolan i Malmö, med sin flamenco-gitarr. Premiären av programmet sker i Djurröd på onsdag, den 22 maj kl 19, men kommer även ges under Kulturnatten nästa helg (25/5, på Regionmuseets innergård).

Annons

2 Poulencs mästerverk i radion

I lördags sände Roxy Bio i Kristianstad sin sista opera för i vår, franske Francis Poulencs ”Karmelitsystrarna”. Sändningen var live från premiären på Metropolitan Opera i New York. För alla oss som inte var där, eller i någon annan biolokal som hade samma sändning, ges det en ny chans på lördag, 18 maj. Med början kl 19 sänder nämligen musikradions P2 detta sorgliga mästerverk om nunnorna som mördades under den franska revolutionen. Operan uruppfördes för drygt 60 år sedan, och gavs bland annat 2010 på Malmö Opera. När det gäller operasändningarna på Roxy lever de vidare i höst, då ”Turandot” och ”Madama Butterfly” är två av de operor som kommer att visas.

Hässleholm får i helgen en ny teatergrupp, Connect. Initiativtagare är Maria Lundin Enetjärn, som här ses i mitten (svarta kläder).
Hässleholm får i helgen en ny teatergrupp, Connect. Initiativtagare är Maria Lundin Enetjärn, som här ses i mitten (svarta kläder).Foto: Bosse Nilsson

3 Ny teatergrupp i Hässleholm

Kaos och ett land i spillror. Det är utgångspunkten i den nya teatergruppen Connects allra första premiär, ”Drottning Sofia del III – fångens testamente”. Bakom denna grupp står dramapedagogen Maria Lundin Enetjärn, som också är föreställningens regissör. Manuset är skrivit av Marcus Enochsson, just för gruppen och denna urpremiär. Det blir en tidsresa framåt till år 2073, och till en tid då Skåne åter är danskt och Norrland är ett eget land. Nu är det dags för drottning Sophia att underteckna ett fredsavtal. Premiären sker på Hässleholm kulturhus lördag den 18 maj, kl 16. Ytterligare tre föreställningar ges.

4 Mörk dokumentär om Munchs liv

I en ny norsk dokumentär lär vi oss mer om landets store konstnär Edvard Munch. Här ligger fokus på hans liv, med bland annat öppna skandaler och hur han reagerade på dem. Även om varför han ansåg sig ha blivit bespottad i Norge. ”Munch i helvetet” sänds i SVT2 på fredag, 17 maj kl 20.

5 Nypremiär för Wiehes show om sig och Malmö

Förra årets största publiksuccé på Malmö Live var ”... har du sett världen”, Mikael Wiehes självbiografiska föreställning om sig själv och staden i hans hjärta, Malmö. På tisdag, 21 maj, är det nypremiär men med ett skifte. Istället för Nour El Refai ses Sissela Benn som pojken Mikael och Mikael Wiehes ena dotter. Kvar är dock symfoniorkestern, Wiehe själv och Edda Magnason. Klart se- och hörvärd, är min åsikt.

Annons
Annons
Annons
Annons