Annons

Nära möten med skarp blick

I brittiska Tessa Hadleys noveller är möten centralt, och kulturjournalisten Sune Johannesson övertygas av en berättarkonst med såväl flygperspektiv som detaljer.
Bokrecension • Publicerad 23 januari 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Tessa Hadley, brittisk författare och kulturskribent, bosatt i Cardiff, Wales. Nu är hon aktuell på svenska med en bok med tio ihopplockade noveller från skilda tider.
Tessa Hadley, brittisk författare och kulturskribent, bosatt i Cardiff, Wales. Nu är hon aktuell på svenska med en bok med tio ihopplockade noveller från skilda tider.Foto: Anders Wiklund/TT
Bokrecension

Noveller

”Noveller”

Tessa Hadley

Översatt av Marianne Tufvesson

Förlag: Wahlström & Widstrand

Tessa Hadleys berättarkonst lyckas föra mig nära nära, nästan som jag ibland rodnar och försöker blicka åt ett annat håll. Sedan, vips, kastar hon mig ett liv framåt eller flera år bakåt.

Sedan tidigare finns två av Hadleys romaner på svenska, den här boken består av tio noveller från skilda böcker och tider, från 2003 till 2018.

Annons

Även om jag har mina favoriter är det här så gott som rakt igenom ögonslukande och fascinerande läsning, där jag möter människor som hamnar i nya ovana situationer. Det är möten som förändrar, visar på nya vägar eller öppnar in till tidigare oupptäckta inre dammar. Allt berättat med skarp blick och ett briljant språk, där de stora perspektiven och nära detaljerna tillsammans skapar helheten.

”I ”Noveller” (snacka om fantasilös titel) handlar det om tonåringars upptäckter men också om relationer, ensamhet och släktband. Det är nutid och historia och möjlig framtid.”
Sune Johannesson

Som skildringen om en yngre mamma som blir hemhjälp åt en äldre rik man och hamnar i roller hon inte vill ha samt blir varse en mörk historia. Jag blir lika hänförd över den berättelsen som jag i en annan novell hänförs av meningen ”en baklavasmula hade fastnat i ena mungipan”. Båda berättar om människor och livssituationer.

I ”Noveller” (snacka om fantasilös titel) handlar det om tonåringars upptäckter men också om relationer, ensamhet och släktband. Det är nutid och historia och möjlig framtid. Och även om det ibland finns olika fysiska resor är det främst inåt som färden går. In i våra hemligheter, gömda minnen och drömmar.

Tessa Hadley är aktuell på svenska med "Noveller".
Tessa Hadley är aktuell på svenska med "Noveller".Foto: Wahlström & Widstrand
Sune JohannessonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons