Annons

Nattklubb stör – Kungliga Operan ställer in

Kungliga Operan tvingas ställa in fredagens föreställning på grund av ljudläckage från nattklubben Café Opera.
– Det här var en ny tråkig vinkel som blottlägger operahusets brister, säger Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan i Stockholm.
Kultur • Publicerad 9 juni 2023
Kungliga Operan i Stockholm ligger vägg i vägg med Operakällaren och Café Opera. Arkivbild.
Kungliga Operan i Stockholm ligger vägg i vägg med Operakällaren och Café Opera. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det var under förra veckans genrep av Operans föreställning "Short stories" på operans andra scen Rotundan – ovanpå Café Opera – som det blev tydligt att ljudet från nattklubben läckte in för mycket.

Efter samtal med Operakällaren, som delar Rotundan med Operan, och försök att dämpa ljudet fann Operan ingen annan lösning än att ställa in fredagens föreställning.

Annons

– Det störde så pass mycket och vi inser nu att det inte kommer gå att genomföra föreställningen på ett bra sätt vare sig för artister, musiker eller publiken och därför har vi ställt in den, säger Lindgren till TT.

Nu ska "Short stories" resterande två föreställningar spelas på söndag och tisdag. Lindgren hoppas inte att andra föreställningar ska behöva drabbas.

Ohållbar situation

Operan har inte tidigare stött på det här ljudisolerings-problemet, då de vanligtvis inte ger förställningar på Rotundan på fredagskvällar. Men det här är ytterligare ett bevis på operahusets dåliga skick, menar Operan.

– Det visar den ohållbara situationen att Sveriges nationalscen för opera och balett inte har en värdig andra scen. Det behöver vi ta med i de framtida diskussionerna kring operahuset, säger Lindgren.

Renoveringsbehov

Frågan om renovering av Operan har dragits i långbänk sedan Fredrik Reinfeldts regering, med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2013 utlovade två miljarder till att bygga om huset. Sedan dess har frågan hamnat på en rad kulturministrars bord.

I mitten av mars i år ratade regeringen de två dåvarande renoveringsförslagen som fanns, och begärde in ett nytt, tredje, alternativ. I våras begärde Statens fastighetsverk 90 miljoner kronor för att få göra en förstudie inför renoveringen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons