Annons

Newcastle vill stå värd för ESC

Efter det att EBU meddelat att man för diskussioner med brittiska BBC om att arrangera Eurovision Song Contest i Storbritannien nästa år har flera städer anmält intresse för att stå värd.
Musik • Publicerad 13 juli 2022
Ukrainas Kalush Orchestra vann årets ESC, men på grund av den ryska invasionen kommer landet inte att kunna stå som värd nästa år. Arkivbild.
Ukrainas Kalush Orchestra vann årets ESC, men på grund av den ryska invasionen kommer landet inte att kunna stå som värd nästa år. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Kommunfullmäktige i Newscastle har nu bekräftat att man "utforskar alternativ" för att kunna hålla ESC i staden. En möjlig plats kan vara Utilita Arena som rymmer en publik på 11 000 personer, skriver BBC. Man ska även ha hållit samtal med både BBC och arrangörer i en tidigare värdstad.

För att få stå värd för sångtävlingen måste en stad uppfylla en rad kriterier, bland annat att vara inom räckhåll från en internationell flygplats och att ha tillräckligt med hotellrum för minst 2 000 deltagare, journalister och åskådare.

Annons

Ukraina vann årets ESC men i mitten av juni meddelade EBU att landet inte kommer kunna stå värd 2023 på grund av det rådande säkerhetsläget efter den ryska invasionen. Storbritannien kom tvåa i årets tävling och är därför aktuella att stå värd nästa år.

Förutom Newcastle har Cardiff, Glasgow, Manchester, Aberdeen, Belfast, Bristol, Leeds, London, Birmingham och Liverpool också visat intresse för att stå värd 2023.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons