Annons

Niclas Sennerteg: Niclas Sennerteg: "Putin och hans krets har bränt alla broar bakom sig”

Bästsäljaren ”Putins krets” av den brittiska journalisten Catherine Belton kom ut på svenska sommaren 2021. Men vad kan den lära oss om Putinregimen efter det sovjetiska överfallet på Ukraina?
Niclas SennertegSkicka e-post
Kommentar • Publicerad 9 april 2022 • Uppdaterad 12 april 2022
Niclas Sennerteg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Catherine Belton var under åren 2007–2013 Moskvakorrespondent för tidningen Financial Times. I ”Putins krets” skildrar hon hur Vladimir Putin och hans kollegor från det gamla KGB tagit kontrollen över Ryssland.
Catherine Belton var under åren 2007–2013 Moskvakorrespondent för tidningen Financial Times. I ”Putins krets” skildrar hon hur Vladimir Putin och hans kollegor från det gamla KGB tagit kontrollen över Ryssland.Foto: Jan Pettersson

Boken är en historia om Vladimir Putin och hans närmaste mäns väg till makten och hur de sedan har hållit sig kvar där i över två decennier. Catherine Belton, som är ekonomireporter och tidigare Moskvakorrespondent, har konsekvent kartlagt de dolda pengatransaktionerna och den systematiska korruptionen genom vilken Putin och hans medarbetare har berikat sig personligen. Fram träder bilden av en genomkorrumperad maffiaregim som inte backar för någonting när det gäller att tillgodose sina egna intressen. Bitvis känns texten som hämtad direkt ur en thriller, men det är ett digert grävjobb och kartläggningsarbete som ligger bakom ”Putins krets”.

Jag läste boken under sensommaren förra året. Den var svår att lägga ifrån sig. Och även om det som Belton hade skrivit om Putins män och deras avsikter att förstöra den liberala västvärlden kändes skrämmande kunde jag då absolut inte föreställa mig att ett storskaligt ryskt krig i Europa redan väntade bakom hörnet.

Annons

Av ren nyfikenhet har jag under Ukrainakriget tagit fram boken igen ur bokhyllan för att läsa om vissa delar. Hur står den sig med facit i hand? Finns det saker jag missade då eller som jag förstår bättre nu?

Om Ukraina har Belton faktiskt inte så mycket att säga, annat än i samband med den ryska annekteringen av Krim och den dolda Kremlfinansieringen av det efterföljande proxykriget (krig genom ombud) i östra Ukraina. Det är inte så konstigt eftersom hennes fokus är Putinregimens pengar och inte dess geopolitiska ambitioner. Men där finns ändå mycket att ta fasta på som kastar ett förklarande sken över det som pågår nu.

”Regimen har med andra ord inte längre något att erbjuda ryssarna än utrikespolitiska äventyr. Det har urholkats inifrån av korruption och ekonomisk nedgång. Ungefär som det gamla Sovjetunionen för några decennier sedan. Men Putin och hans krets har bränt alla broar bakom sig, de måste hålla sig kvar vid makten för de har ingen annanstans att ta vägen. Även de högsta ledarna har blivit systemets fångar.”

Under de senaste åren har Putins Ryssland utgjort ett växande hot mot väst, samtidigt som systemet i själva Ryssland börjat stagnera och bli alltmer ohållbart, enligt Belton. Efter Krim har den ryska ekonomin rutschat utför på grund av västs sanktioner och sjunkande råvarupriser. Därmed har den underförstådda överenskommelsen mellan Putin och den ryska allmänheten börjat upplösas: så länge folket får det materiellt bättre kan makthavarna hålla på ostört med sina affärer. ”Maffiasystemet (i Ryssland) med hård kontroll och korruption läckte in i varenda spricka i systemet, i vartenda politiskt beslut och varenda affär”, konstaterar Belton.

Patriotismens uppsving i Ryssland på grund av annekteringen av Krim varade så länge att Putin i mars 2018 hann bli omvald med 77 procent av rösterna. Därefter har stödet för honom dalat kraftigt. Medan påverkansoperationerna mot väst ökade fick genomsnittsryssen det inte längre bättre – pensionskassan sinade och de sista resterna av demokratin ströps växte missnöjet ytterligare. Alla försök att protestera mot regimens politik har dock slagits ned hårdhänt.

Regimen har med andra ord inte längre något att erbjuda ryssarna än utrikespolitiska äventyr. Det har urholkats inifrån av korruption och ekonomisk nedgång. Ungefär som det gamla Sovjetunionen för några decennier sedan. Men Putin och hans krets har bränt alla broar bakom sig, de måste hålla sig kvar vid makten för de har ingen annanstans att ta vägen. Även de högsta ledarna har blivit systemets fångar.

Beltons bok står sig fortfarande väl för den som vill förstå mekanismerna bakom Putins agerande och hon klarsynt att det visat sig vara en illusion ”att Ryssland oundvikligen skulle konvergera mot västvärlden”. Istället konfronteras väst med ”en regim som aggressivt hävdade sina intressen oavsett konsekvenserna det fick för relationen till väst”. Återställandet av Rysslands stormaktsställning är det enda som betyder något för Putin, konstaterar Belton.

Det och att behålla makten, kan man tillägga.

Annons
Annons
Annons
Annons