Annons

Nightwish: "Vi älskar världen vi bor i"

Symfonimetalbandet Nightwish har genomgått många förändringar och konflikter under sina 26 år sedan starten och även blivit Finlands största musikexport. TT träffade sångerskan Floor Jansen på festivalen Sweden Rock.
Musik • Publicerad 10 juni 2022
Floor Jansen, sångerska i Nightwish, är peppad på den nya turnén efter den långa pandemin: "Man kommer verkligen in i sina rutiner snabbt igen. Plötsligt känns det svårt att fatta hur långt två år är på riktigt".
Floor Jansen, sångerska i Nightwish, är peppad på den nya turnén efter den långa pandemin: "Man kommer verkligen in i sina rutiner snabbt igen. Plötsligt känns det svårt att fatta hur långt två år är på riktigt".Foto: Fredrik Sandberg / TT
"Musiken är viktigare än allt drama runtomkring", säger Floor Jansen, sångerska i Nightwish.
"Musiken är viktigare än allt drama runtomkring", säger Floor Jansen, sångerska i Nightwish.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är molnigt på rockfestivalens andra dag när nederländska Floor Jansen ger audiens på backstageområdet och minns när hon senast besökte Norje. Då som sångerska i bandet After Forever.

— Jag kommer ihåg att det var min första gång i Sverige. Men det var varmt det året, riktigt varmt. Så var det en tjej som köpte en drink till mig i baren men jag fattade inte att hon tyckte om mig och ville flirta, säger Floor Jansen med ett skratt.

Annons

Nightwish bildades 1996 men fick ett stort internationellt genomslag i början av 00-talet. Nu har de precis inlett en lång världsturné efter pandemin. Floor Jansen jämför det med att sätta sig på en cykel igen efter många år. Något som sitter i ryggmärgen.

– Jag har verkligen saknat det. Jag behöver både hemmaliv och artistliv. Både jag och min man (Hannes van Dahl som är trummis i metalbandet Sabaton reds anm) har verkligen försökt att fokusera på vad vi kunde göra, i stället för vad vi inte kunde. Som att skriva musik och allt det där, men det finns inget som kan ersätta att åka ut och spela för en publik.

"Let's festival!"

Jansen berättar att turnéstarten inleddes en vecka tidigare på en festival i Finland. Det var skitväder men det var ingenting som störde bandet.

– När vi kom fram regnade det jättemycket så klart. Det var tio grader, alla hade gummistövlar och det var lera överallt. Då var vi tillbaka och kände "let's festival", säger Jansen.

Efter turnén, som enligt beräkningarna ska fortsätta till juni 2023, planerar Nightwish att spela in sitt tionde studioalbum.

– Det här blir den tredje av skivorna jag varit med på som passar ihop temamässigt. Jag ser verkligen fram emot att börja jobba på låtarna och lära känna dem och se hur alla i bandet får lägga till sin egen kreativitet och sitt sound.

Tyngre sound

Floor Jansen vill hålla mycket av det nya albumkonceptet hemligt. Hon medger att den nya skivan kommer att vara åt det tyngre hållet, men lovar att inte tappa bort det typiska Nightwish-soundet.

Bandets texter och tematik var till en början inspirerad av gotik och fantasy, bland annat med tematik från JRR Tolkiens "Sagan om ringen". Men de senaste skivorna "Endless forms most beautiful" och "Human II Nature" har haft en annan prägel, säger Floor Jansen.

– Det är inte fantasy med alver och dvärgar, det är mycket mer om kärlek för den riktiga världen, men där man nästan kan tänka sig en fantasivärld för att allt är så fantastiskt som det är. Vi älskar världen vi bor i helt enkelt. Men mer vetenskapligt och biologiskt än spirituellt, säger Jansen.

Floor Jansen är Nightwish tredje sångerska sedan bandet startade och även andra medlemmar har bytts ut genom åren, vilket lett till en del konflikter som speglats i medierna. Jansen, som även planerar en soloskiva 2023, säger att det är svårt att ha ett band så länge utan några problem.

Annons

– Musiken är viktigare än allt drama runt omkring. I slutet av dagen är det vad vi står för. En ärlighet att vara sanna till musiken.

Fakta: Nightwish

Bildades: 1996 i Kitee, Finland

Musikstil: Powermetal, symfonirock, folk metal

Bandmedlemmar (2022): Tuomas Holopainen (grundare och låtskrivare), Emppu Vuorinen, Troy Donockley, Floor Jansen, Kai Hahto.

Tidigare bandmedlemmar: Tarja Turunen, Jukka Nevalainen, Sami Vänskä, Marko Hietala, Anette Olzon.

Aktuella med: Världsturné och ett tionde studioalbum.

Diskografi (urval):

"Angels fall first" (1997)

"Wishmaster" (2000)

"Once" (2004)

"Dark passion play" (2007)

"Endless Forms Most Beautiful" (2015)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons