Annons

Nöjesjournalisten Tony Kaplan död

Tony Kaplan startade sin karriär som frilansare på GT i Göteborg när han var 16 år. Han fortsatte till Aftonposten, Ny Tid och Aftonbladets redaktion i Göteborg.
Kultur • Publicerad 14 november 2010
Foto: 

Tony Kaplan sökte till Kvällsposten 1964, men fick nobben I stället blev det Arbetets redaktionschef Harry Ekblom i Malmö som värvade honom till tidningens nöjesavdelning Paraden 1964.

Tony Kaplan blev efter två år chef för avdelningen och styrde med fast hand i över 30 år, tills Arbetet gick i konkurs 2000.

Annons

Tony Kaplan var förutom nöjeschef på sin tidning även aktiv i radio och tv. Hans program ”Showtime” började i lokalradion, sedan han kritiserat Radio Malmöhus musikutbud i en krönika 1988.

Programmet gav honom möjlighet att välja bland sina 20 000 egna skivor och spela och berätta om sin favoritmusik. ”Showtime” blev så populärt att det senare flyttades till riksradion och kunde höras i hela landet. Den kortare sändningstiden kompenserades genom att Tony Kaplan fick ännu ett program, ”Rampljus”.

Tony Kaplan var också aktiv på tv-sidan, som medarbetare i redaktionen bakom ”Här är ditt liv” under Lasse Holmqvists framgångsrika epok på 1980- och 1990-talen. Här fick han nytta av sitt enorma kontaktnät inom nöjesbranschen.

Trots att han vid Arbetets konkurs var 63 år, kunde Tony Kaplan välja bland flera anbud från press och reklambyråer. Han valde Kvällsposten/Expressen, och stannade där tills sjukdomen satte stopp. Den sista tiden skrev han sina krönikor från sjuksängen i hemmet.

Tony Kaplan var under många år sambo med sångerskan och skådespelaren Ing-Britt Stiber, som avled 2003. De senaste åren har han varit särbo med Britt Bass, som han träffade i samband med premiären för ”Här är ditt liv”.

Ann Gäre
Björn Sjö
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons