Annons

Nordisk båtbyggnad tas upp på kulturarvslista

Kultur • Publicerad 14 december 2021
Klinkbåtstraditionen har skrivits in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Arkivbild.
Klinkbåtstraditionen har skrivits in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Arkivbild.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Att bygga träbåtar i en teknik av överlappande plankor, så kallad klinkteknik, är en tradition som funnits sedan vikingatiden i Norden. Nu tas båtbyggnadstraditionen upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.

Att tekniken förs upp på listan är resultatet av en nominering från samtliga nordiska länder gemensamt.

Annons

"Att vår första inskrivning på listan är ett kulturarv som vi delar med våra grannländer känns särskilt glädjande. /.../ Klinkbåtstraditionen är verkligen ett levande immateriellt kulturarv i dess fulla bemärkelse", säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Beslutet att uppta klinkbåtstraditionen på listan över mänsklighetens immateriella kulturarv fattades av Unesco på tisdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons