Annons

Nordiska museet ber om 75 miljoner extra

Museer • Publicerad 2 mars 2021
Nordiska museet öppnar tidigast i slutet av mars. Arkivbild.
Nordiska museet öppnar tidigast i slutet av mars. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm är liksom många andra museer just nu coronastängt för andra gången. Under 2020 tappade man 26 miljoner i intäkter och museet äskar nu 75 miljoner kronor i extra bidrag från regeringen på grund av pandemin.

Det totala ekonomiska bortfallet relaterat till pandemin beräknas till 52 miljoner kronor enligt det budgetunderlag som lämnats in till regeringen. Till detta kommer merkostnader, även dessa orsakade av pandemin.

Annons

"Vi är helt beroende av våra publika intäkter. Intäktsbortfallen slår totalt botten ur stiftelsens ekonomi och leder till mycket stora eftersläpningar i verksamheten", säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet i ett pressmeddelande.

Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Museet på Djurgården öppnas tidigast i slutet av mars.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons