Annons

Nordiska rådet får tillbaka kulturanslag

Nordiska rådet • Publicerad 3 november 2022
Nordiska rådet för tillbaka 14 miljoner kronor till kulturbudgeten. Arkivbild.
Nordiska rådet för tillbaka 14 miljoner kronor till kulturbudgeten. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Nordiska rådet får tillbaka 14 miljoner svenska kronor till kulturbudgeten för nästa år. Det blev resultatet av den de nordiska samarbetsministrarnas budgetkompromiss under mötet i Helsingfors, uppger Nordiska rådet i ett pressmeddelande.

2019 beslutade de nordiska statsministrarna att omfördela budgetmedel till miljö- och hållbarhetsarbete under 2021 fram till och med 2024. Beslutet väckte stark kritik redan i fjol, bland annat från ledamöter i Nordiska rådet, vilket resulterade i att kulturen då fick tillbaka cirka 8 miljoner danska kronor. Beslutet gjorde att kulturanslagen tillfälligt kunde ligga kvar på samma nivå till bland annat Nordiskt journalistcenter, Orkester Norden, språksamarbetet samt satsningar som Norden i skolan, Nordjobb och den nordiska litteraturveckan.

Annons

Inför mötet i Helsingfors hade kulturskapare i hela Norden lämnat in en gemensam protest mot nästa omgång av planerade neddragningar.

Samarbetsministrarnas budgetkompromiss ledde till högre anslag även till satsningar på utbildning och miljö.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons