Annons

Norge dubblar stimulansstödet till kulturen

Kulturpolitik • Publicerad 16 april 2021
Den norske kulturministern Abid Raja har presenterat ett fördubblat stimulansbidrag till kultursektorn.
Den norske kulturministern Abid Raja har presenterat ett fördubblat stimulansbidrag till kultursektorn.Foto: Ole Berg-Rusten

Efter en storm av klagomål från det norska kulturlivet fördubblar landets kulturdepartement stimulansstödet från 421 miljoner kronor till 842 miljoner, uppger NRK. Den norske kulturministern Abid Raja, från liberala Venstre, har tidigare sagt att han vill att det ska löna sig att genomföra kulturarrangemang i stället för att ställa in, något som också fått arrangörer att genomföra till exempel konserter i förvissning om att de skulle få stöd.

Därför väckte det ramaskri när det visade sig att många av dem trots uppmaningen fick avslag. Utan mer pengar hade kulturministern blivit tvungen att avgå, säger Jørgen Roll, administrativ chef för Oslo konserthus till NRK:

Annons

– Så kan man inte uppföra sig under ett valår.

Det norska Kulturrådet har också blivit uppmanade av kulturministern att på nytt behandla de ansökningar som fick avslag.

– Jag ska inte komma med bortförklaringar, men pandemin gör det mesta oförutsägbart. Ingen kunde förutse hur våren skulle bli, säger den norske kulturministern.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons