Annons

Norskt förlag skänker tryckerier till Muratov

Norska mediekoncernen Amedia överlåter kontrollen över fyra av sina tryckerier i Ryssland till Nobelfredspristagaren Dmitrij Muratov, chefredaktör för den oberoende tidningen Novaya Gazeta.
Ukrainakriget • Publicerad 5 april 2022
Amedia överlåter sina tryckerier i Ryssland till fredsprisvinnaren Dmitrij Muratov.
Amedia överlåter sina tryckerier i Ryssland till fredsprisvinnaren Dmitrij Muratov.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Dmitrij Muratov tilldelades tillsammans med Maria Ressa från Filippinerna Nobels fredspris 2021. Arkivbild.
Dmitrij Muratov tilldelades tillsammans med Maria Ressa från Filippinerna Nobels fredspris 2021. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

– Med det vi för närvarande bevittnar i Ukraina från de ryska myndigheternas sida är det omöjligt för Amedia att fortsätta tryckeriverksamheten i landet. Vi drar oss nu tillbaka och överlåter kontrollen till fredspristagaren Muratov, säger Amedias vd Anders Möller Opdahl.

Dmitrij Muratov, som tillsammans med Maria Ressa från Filippinerna tilldelades Nobels fredspris 2021, kommer att ha full kontroll över den dagliga verksamheten i de fyra tryckerierna som är helägda av Amedias ryska dotterbolag.

Annons

Novaya Gazeta, som redan använde Amedias tryckpressar, meddelade i slutet av mars att de avbryter publiceringen tills Rysslands militära aktioner i Ukraina upphör.

Muratov säger nu i ett uttalande att hans tidning "välkomnar resursen med stor tacksamhet".

– Det här kommer att stötta åsiktsfriheten och överskottet kommer att bidra till att främja den. Oberoende medier är motgiftet mot krig, säger han.

Amedia har även delägande i två andra tryckerier i Ryssland tillsammans med ryska minoritetsaktieägare och koncernen arbetar nu för att även göra sig av med dessa aktieposter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons