Annons

Nytt galleri börjar på hemmaplan

Just Nu är namnet på ett nytt galleri i Tjörnarp, som börjar där det är. Med konst från sin egen by. Vernissage i morgon.
Kultur • Publicerad 26 juli 2007
Gabriella Gaál-Lindroos framför den målning i grönt som hon visar på utställningen.
Gabriella Gaál-Lindroos framför den målning i grönt som hon visar på utställningen.Foto: 
Marline Andersson målar och jobbar med keramik. Båda uttrycken finns med på utställningen.
Marline Andersson målar och jobbar med keramik. Båda uttrycken finns med på utställningen.Foto: 
Tjörnarpskonstnär Anita Ejrup har alltmer kommit att ägna sig åt skulpturer, gärna då av mänskliga kroppar.
Tjörnarpskonstnär Anita Ejrup har alltmer kommit att ägna sig åt skulpturer, gärna då av mänskliga kroppar.Foto: 
Skulptur av Anita Ejrup.
Skulptur av Anita Ejrup.Foto: 
En kvartett Tjörnarpskonstnärer med en gallerist framför målningar av Lars Ellertsson. Från vänster ses Ellertsson, Gunnel Smedstad, Gabriella Gaál-Lindroos, Anita Ejrup och Marline Andersson.
En kvartett Tjörnarpskonstnärer med en gallerist framför målningar av Lars Ellertsson. Från vänster ses Ellertsson, Gunnel Smedstad, Gabriella Gaál-Lindroos, Anita Ejrup och Marline Andersson.Foto: 

Man får gå in genom en tygbutik för att komma till den 400 kvadratmeter stora gallerilokalen i Tjörnarp. Inte konstigt, med tanke på att det är butikens ägare som också står bakom konstsatsningen.

I det sammanhanget kan också namnet förstås. Två butiker finns sedan tidigare under samma tak. Justinas och Justus. Nu har de fått sällskap. Av Just Nu.

Annons

– Men det betyder också konst i tiden, säger Lars Ellertsson, en i den konstnärskvartett från Tjörnarp som är först ut. De övriga är Gabriella Gaál-Lindroos, Anita Ejrup och Marline Andersson. Dessutom visar Lars Wahlström fotografier. Men han är från Löddeköpinge. Första gången här visades konst var i påskas, då en samlingsutställning ingick i konstrundan för Mittskåne. Responsen var såpass god att initiativtagare Gunnel Smedstad ville fortsätta.

– Med Just Nu känns det mer på allvar än i påskas. Ambitionen är att ha några utställningar per år, och vi vill nå en bred målgrupp, inte enbart den mest extremt nischade konstpubliken. Vi är några aktörer som gör olika saker för att sätta Tjörnarp på kartan, och jag ser det här som en del i den helheten. Tidigare var det ingen som kände till Ullared heller.

– Det här är inget lågpris, inflikar Ellertsson.

Konstnärerna uppskattar de nya möjligheter som lokalen ger och ser även fördelar med att lära känna varandra bättre. Det här är första gången de ställer ut tillsammans, tidigare har de, som Gabriella Gaál- Lindroos uttrycker det, "bara gått förbi varandras hus". Måleriet dominerar på utställningen, där den enda som ger sig ut i rummet är Anita Ejrup. Hon varvar sitt skapande mellan måleri och skulpturer, men där det sistnämnda har kommit att ta över alltmer. Och det är främst kroppar och ansikten hon sysslar med.

– Jag har tidigare jobbat som gymnastiklärare och sjukgymnast och har sett vikten av att vi håller våra kroppar i trim. Människokroppen fascinerar mig på flera sätt.

En byst visar en man. Min gubbe, upplyser Ejrup. "Stig den godmodige", är titeln på den numera pensionerade kranföraren.

– Han är tystlåten och så där, men jag tycker att jag fått fram hans godmodighet och småmysighet. När jag jobbar med ansikten är det kul att se hur en liten, liten ändring kan förändra hela ansiktet.

Mest finns här par. Kyssande par, dansande par. Anita Ejrup är en hängiven dansare, både av "gammalt och kasedans", och har märkt att ingen dansar som någon annan. Alla har sin stil. "Att vara ett par är något speciellt. Det kräver samstämmighet för att det skall bli bra." Marline Andersson har sina rötter i Sri Lanka, och har jobbat konstnärligt i flera länder. Sedan två år tillbaka är det Tjörnarp som gäller, och här handlar det både om måleri och keramik. Om det är föreställande miljöer i bilderna, är det mer fritt skapande i föremålen.

Gabriella Gaál-Lindroos var med om en stor olycka för några år sedan och skriver i sin presentation att hon var sångerska i sitt förra liv. Men hon har även en textilutbildning, och mönsterformen är tydlig i den enda målning hon visar.

– Jag har börjat lite med textil igen, men även att måla. Fast allt jag gör går så långsamt, men ju mer jag övar desto bättre går det. I den här målningen är den gröna färgen viktig. Grönt som våren. Lars Ellertsson är målare. Abstrakt sådan. Tydligare i sina uttalanden.

Annons

– Jag gillar inte föreställande konst. En tavla skall kunna ses på olika sätt. Därför signerar jag också på baksidan. Vill någon hänga bilden på ett annat sätt än vad jag tänkt skall de också få göra det.

Så du har ingen förklaring?

– Jag har ett betraktelsesätt, givetvis, men sitter inte inne med någon kvasifilosofisk lösning på världsproblemen. Mitt måleri är färg och form, där jag kan börja med någon nyans, till exempel av grått, och sedan fortsätta.

Du skissar inte innan?

– Inte ett dugg. Jag målar direkt på duken. Men det gör också att jag ändrar och målar över en hel del. Efteråt kan jag se former jag inte först hade tänkt på. Kan du tänka dig något hemskare än att vakna varje morgon till en målning med en röd, liten stuga, med en svensk flagga, vid en sjö. Vad finns det mer att se i den tavlan? Ingenting.

Sune Johannesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons