Annons

Nytt ljuddrama tolkar Ernaux

Teater • Publicerad 2 december 2022
Lola Zackow och Jonas Karlsson tolkar Ernaux i ett nytt ljuddrama. Pressbild.
Lola Zackow och Jonas Karlsson tolkar Ernaux i ett nytt ljuddrama. Pressbild.Foto: Mattias Ahlm

Sveriges Radio förnyar sitt Nobeldrama – de ljuddramer skrivna utifrån ett verk av årets Nobelpristagare i litteratur som man har producerat i 20 år. I år har regissören och dramatikern Lola Zackow fått tolka Nobelpristagaren Annie Ernaux.

Zackows "Ernaux’ flickor" handlar om en flickas första intima möte med en äldre man och är inspirerad framför allt av författarens "En flickas memoarer".

Annons

"Ernaux litterära gärning har berört mig som mest när hon avhandlat den kollektiva och djupt ooriginella erfarenheten av att vara en flicka och bli till genom annans blick. Med hjälp av Ernaux klassiska stilgrepp ville jag skapa ett ljuddrama som leker med gränserna mellan dåtid och nutid, subjekt och objekt, makt och maktlöshet", säger Lola Zackow i ett pressmeddelande.

Lola Zackow gör rollen som ”Flickan” och rollen som "Mannen" görs av skådespelaren Jonas Karlsson. Årets Nobeldrama sänds i P1 på Nobeldagen lördagen den 10 december.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons