Annons

Orcher ska demonstrera i "World of warcraft"

Förstamajtågen må vara inställda rent fysiskt. Men i det populära onlinerollspelet "World of warcraft" mobiliserar sig just nu ett gäng rödklädda orcher för att gå ut och demonstrera.
Spel • Publicerad 1 maj 2020
Rödklädda orcher ska demonstrera i "World of warcraft" den första maj. Pressbild.Foto: Andreas Sellstedt

Från början var idén ett aprilskämt, från den vänsterpartistiske politiske sekreteraren Andreas Sellstedt i Umeå. Han skapade en bild på en rödklädd orch, som sågs och delades för fullt. Till slut blev skämtet så uppskattat att det nu har blivit verklighet.

– Det känns jätteroligt. Det är ju lite förvånande att det har blivit en sådan uppslutning men det finns väl ett uppdämt behov av att komma ut och känna sig delaktig, även om det är virtuellt, i dessa coronatider, säger Andreas Sellstedt.

Avatar håller tal

Annons

1 200 personer, däribland Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, har anmält intresse och ett förinspelat tal av partiledaren kommer att läsas upp av en avatar.

– Han kommer att tala om hur läget är i Sverige nu men vi har jobbat med att få det att kännas relevant och att samtidigt fungera i spelets universum. Så det kommer inte att handla om corona, mer om hur man kan engagera sig i samhället.

Till TT säger Jonas Sjöstedt att han inte har spelat "World of warcraft" själv men att han har förstått att spelet i delar inte är så fredligt, men försäkrar att dagens tåg ska vara "fredligt och vänsterpartistiskt".

Samtidigt ska även Moderaternas ungdomsförbund demonstrera i ett eget tåg i spelet, mot vänstern.

– Vi har ett tal från Ulf (Kristersson) som kommer inspirera oss att motdemonstrera mot Vänsterpartiet, säger Douglas Thor, distriktsordförande i Moderaternas ungdomsförbund i Jönköpings län till SVT.

"Lämna vapen hemma"

Andreas Sellstedt tror att motdemonstranternas närvaro kan betyda extra stök.

– Det är väl en markering från deras sida. Men vi valde en server där man inte kan slåss mot varandra om inte båda två gått med på det. Det här ska ju vara ett fredligt firande och vi uppmanar alla att inte ha med sig rustning eller vapen. Jag tror att det kommer att bli ganska tumultartat och svårt att styra men det blir nog roligt och spontant och förhoppningsvis kan vi känna samhörighet och gemenskap, säger Andreas Sellstedt.

Vänsterpartiets tåg startar klockan 15 och ska gå från orchernas ursprungsplats i Durotar, Valley of Trials till orchernas huvudstad Orgrimmar.

Fakta: Så här kan man delta

Enligt Andreas Sellstedt är det enklaste sättet för "World of warcraft"-noviser att delta att gå till evenemangets Facebook-sida, där finns en guide som man kan tillgodogöra sig på någon timme.

Om man bara vill titta på så kommer det virtuella tåget att strömmas via Facebook och videotjänsten Twitch.

Sändningen startar klockan 15 och tåget avgår ungefär 15.20.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons