Annons

Osäker framtid för Borges verk

Framtiden för författaren Jorge Luis Borges kvarlåtenskap är osäker – efter att hans änka har avlidit utan att testamentera rättigheterna till verken.
Litteratur • Publicerad 6 april 2023
Jorge Luis Borges. Arkivbild.
Jorge Luis Borges. Arkivbild.Foto: Eduardo Di Baia

Han är en av Argentinas genom tiderna mest hyllade författare men nu är det oklart vem som äger rättigheterna till Jorge Luis Borges verk. Det har förvånat landets litteraturvärld, eftersom hans änka Maria Kodama noga har förvaltat Borges kvarlåtenskap. Men när hon dog i mars, 86 år gammal, visade det sig att det saknades ett testamente.

– Om det verkligen inte finns något testamente är det förvånande, säger Santiago Llach, författare och specialist på Borges.

Annons

Borges dog 1986 och utnämnde då Kodama till sin enda arvtagare – en författare och översättare som han hade gift sig med samma år. Hon har startat en stiftelse i Borges namn men reglerade aldrig vad som skulle ske med den i händelse av hennes död.

Dagen efter att hennes advokat offentliggjort bristen på ett testamente ansökte fem av Kodamas syskonbarn om rätten att ärva henne – inklusive rättigheterna till Borges verk. Advokaten kände inte till att syskonbarnen existerade.

Utgången är än så länge oviss. Men om det inte finns något testamente och inga naturliga arvingar tillfaller ägodelarna enligt argentinsk lag staten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons