Annons

Oscarsgalan inför kriterier för mångfald

Film • Publicerad 12 juni 2020
Förra året vann sydkoreanska "Parasit" Oscar för bland annat bästa film. Arkivbild.
Förra året vann sydkoreanska "Parasit" Oscar för bland annat bästa film. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Oscarsakademien meddelar att riktlinjer ska utformas för att göra Oscarsgalan mer inkluderande. Filmer som är aktuella för en Oscarsnominering ska inte kunna nomineras om de inte uppfyller de nya, ännu okända, kriterierna.

Oscarsakademien har tidigare kritiserats för sin brist på mångfald, men nu ska en speciell grupp bland medlemmarna samarbeta med organisationen Producers Guild of America för att göra filmbranschen mer jämlik. De nya riktlinjerna kommer dock inte att hinna utformas i tid till Oscarsgalan 2021.

Annons

En annan förändring är att man beslutat att alltid nominera tio filmer till kategorin bästa film, i stället för att ha ett varierande antal mellan fem och tio, vilket är fallet i dag.

Akademien har nu 32 procent kvinnliga medlemmar och 16 procent medlemmar med annan hudfärg än vit, vilket är en fördubbling jämför med för fem år sedan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons