Annons

Oscarsvinnare ska få förtur till medborgarskap

Nöje • Publicerad 5 maj 2021
Personer som vunnit en Oscar ska kunna få visum till Storbritannien lättare än andra. Arkivbild.
Personer som vunnit en Oscar ska kunna få visum till Storbritannien lättare än andra. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss

Oscar- och Grammyvinnare samt Nobelpristagare ska få gräddfil till brittiska visum i framtiden, rapporterar BBC. Landets regering vill locka till sig "de bästa och mest talangfulla" människorna.

Tidigare så fanns visumprocessen Global Talent, som innebar att konstnärer och kulturutövare kunde söka visum med hjälp en rekommendation från vissa kulturinstitutioner.

Annons

Nu föreslås de nya reglerna efter brexit innebära att människor som tilldelats ett av de priser som listas av inrikesministeriet får förtur. På listan finns bland annat Bafta, Oscar, Grammy, Nobelpriset, Golden Globe, Brit Award eller Tony.

– Det här är en del i vårt nya poängbaserade immigrationssystem. Vi vill attrahera de bästa baserat på kunskaper och talang, inte på var de kommer från, säger inrikesminister Priti Patel.

Systemet ger poäng efter bland annat utbildningsnivå och kunskaper i engelska och är en del i de nya reglerna kring invandring till Storbritannien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons