Annons

"Pang i bygget"-avsnitt åter på BBC

Det avsnitt av den brittiska komediserien "Pang i bygget", som tidigare plockats bort från BBC:s strömningstjänst UKTV, kommer återigen att vara tillgängligt för tittarna inom kort, skriver Guardian.
Tv • Publicerad 13 juni 2020
Scen ur tv serien "Pang i Bygget". Det avsnitt av serien som tidigare plockats bort från BBC:s strömningstjänst UKTV, kommer återigen att vara tillgängligt för tittarna inom kort. Arkivbild.
Scen ur tv serien "Pang i Bygget". Det avsnitt av serien som tidigare plockats bort från BBC:s strömningstjänst UKTV, kommer återigen att vara tillgängligt för tittarna inom kort. Arkivbild.Foto: TT

Avsnittet, som ofta kallas för "Nämn inte kriget"-avsnittet på grund av John Cleeses karaktär Basil Fawltys skoningslösa hån av några tyska turister, plockades nyligen bort från den brittiska public service-jättens strömningstjänst. Orsaken bakom beslutet har inte officiellt kommenterats av BBC, men i originalversionen av avsnittet förekom rasistiska repliker från pensionatets senila stamgäst, Major Gowen och John Cleeses karaktär Basil Fawlty.

Nu meddelar dock UKTV att man återigen kommer att göra programmet tillgängligt inom kort efter att ha genomfört en granskning av innehållet, enligt Guardian. Strömningstjänsten kommer även att erbjuda "vägledning och varningar som markerar potentiellt stötande innehåll och språk" i samband med avsnittet.

Annons

"Vi erbjuder redan vägledning för tittare vad gäller några av våra klassiska komedititlar, men vi inser att våra äldre komedier kan behöva sättas i ett sammanhang", skriver UKTV i ett uttalande.

Beslutet att plocka bort avsnittet har fått John Cleese, som skrev serien tillsammans med sin dåvarande fru Connie Booth, att gå i taket. I en intervju i den australiska tidningen "The Age" kritiserar han BBC:s hållning.

"Något jag har lärt mig under de senaste 180 åren är att folk har väldigt olika typer av humor. En del förstår att om du placerar nonsensord i munnen på en person du vill driva med, så gör du dig inte till budbärare för deras åsikter – snarare driver du med dem," säger han i intervjun.

Fakta: Pang i bygget

"Pang i bygget" ("Fawlty Towers") består av tolv halvtimmesavsnitt som spelades in under 1975 och 1979.

Handlingen utspelas på ett hotell i den brittiska kuststaden Torquay. Ägare är den excentriske och lynnige Basil Fawlty och hans hustru Sybil.

Återkommande karaktärer är allt-i-allon Polly och den spanske kyparen Manuel. Ständigt inkvarterade gäster är den pensionerade major Gowen och de två äldre systrarna Tibbs och Gatsby.

Serien skrevs av John Cleese och Connie Booth, som spelade Polly och som när första säsongen gjordes var gift med Cleese. Sybil spelades av Prunella Scales och Manuel av Andrew Sachs.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons