Annons

Paul Svensson: Programmet börjar efter en halvtimme

Kocken Paul Svensson är ännu en av dessa sommarvärdar som har ett angeläget budskap. Då behövs mer än någonsin en dramaturgi som får lyssnaren att fastna.
Sommar i P1 • Publicerad 13 augusti 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kocken Paul Svensson har gjort ett ojämnt sommarprogram, tycker vår recensent.
Kocken Paul Svensson har gjort ett ojämnt sommarprogram, tycker vår recensent.Foto: Foto: Micke Gronberg/Sveriges Radio

Det brukar sägas att den värsta formen av tortyr är föredrag till bilder. Första halvtimmen i matskaparen Paul Svenssons program är delvis just det, fast utan bilder. Sedan tar det sig - och blir en intressant om än inte briljant avslutande timme.

Paul Svensson är uppfylld av sin övertygelse: Vi bör överge kött, äta vegetabilier och göra det både för djurens, klimatet och vår egen skull. Det är ett budskap som de flesta av oss har hört förut och många säkert (åtminstone i teorin) kan vara med på.

Annons

Men ett sommarprogram som för fram ett budskap måste också vara underhållande och där brister det ofta hos Paul Svensson. Jag hade velat höra mera av de tänkvärda och roliga upplevelserna i kök och andra sammanhang som här och där glimtade fram.

Det är nämligen dessa berättelser som ger bäst bild av hur Paul Svensson har förändrats som människa genom åren och kommit fram till sin övertygelse. Utbildningsradio finns på andra håll i Sveriges Radios utbud och bör ransoneras i sommarprogrammen.

Alldeles för långa pratsjok och för mycket uppfostrarvilja lade sordin på det egentligen livsbejakande budskapet - som dessutom låg helt rätt i tiden.

Ingemar LönnbomSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons