Per Wästberg: ”Vintertid”

Plats för poesi Artikeln publicerades
Per Wästberg, författare, född 1934, är en av de fem som medverkar i Plats för poesi.
Per Wästberg, författare, född 1934, är en av de fem som medverkar i Plats för poesi.

Var årstid har sin dikt. För författaren och akademiledamoten Per Wästberg är det just årstiderna som står i fokus för hans fem dikter i kultursidans satsning Plats för poesi. Så efter allhelgona och januari är det idag dags för ”Vintertid”.

*

Vi smular mellan fingrarna ett mörker strävt som ett rättiksskal.

Isen har en sprucken ton som då vinden går genom fjolårsvass.

Luften skarp som ett kopparstick, vi hör jordaxeln gnissla.

Om kvällen tar enbuskarna ett steg i taget

och korsar det ensamma elljusspåret.

Vintern sjunker i jorden som en gammaldags vålnad.

*

Nötväckan byter kod då rymden spänns som en presenning.

Fläckar av snö längs en utsuddad kust.

Över vågbrytaren slungar havet en celloton.

Under istäcket sorlar april. Rök från en drivvedsbrasa.

Utlokalisering pågår till en annan tillfällighet.

Framtiden naggas i kanten.

I en värnlös gryning sjunker mina minnen likt gravstenar

Fakta

Om projektet & dagens poet

Serien Plats för Poesi är en satsning på kultursidan i vinter och vår, från mörker till ljus. Här kommer poesin att lyftas fram, främst genom nya dikter men också med olika artiklar om poesi, allt från intervjuer till reportage och recensioner av nya böcker.

Fem författare medverkar i Plats för poesi, och det kommer att bli en nyskriven dikt varje vecka. Dagens dikt är den 13:e. Totalt kommer serien att innehålla 25 dikter.

Följande författare medverkar: Freke Räihä, Tove Folkesson, Per Wästberg, Segal Mohamed och Tuija Nieminen Kristofersson.

Dagens poet

Per Wästberg, född 1933, bosatt i Stockholm. Författare, litteraturkritiker och ledamot i Svenska Akademien (stol nr 12, sedan 1997). Debuterade redan 1949, 15 år gammal, med novellsamlingen ”Pojke med såpbubblor”. Har efter det gett ut ett stort antal titlar, och även mottagit flera priser för sitt författarskap (till exempel Övralidspriset, De Nios Stora Pris och Augustpriset). Nyligen utkom hans senaste bok, ”Läsebok”.

Sina fem dikter i serien Plats för poesi kommer han att ge temat årstider. Dagens dikt är hans tredje, och har februari som tema.

Lyssna till Per Wästbergs dikt på webben, i inläsning av kulturjournalisten Ulf Mårtensson. Här hittar ni också Per Wästbergs två första dikter i serien ("Allhelgonatid" och ”Januari”), liksom samtliga tidigare publicerade dikter.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.