Annons

Persbrandt tar över ikoniska rollen: Stor ära

Mikael Persbrandt blir andlig efterträdare till Ernst-Hugo Järegård i "Riket Exodus". I rollistan för Lars von Triers senaste projekt får han sällskap av Alexander Skarsgård och flera andra kända svenskar.
Tv • Publicerad 9 september 2021
Mikael Persbrandt spelar sonen till den rollfigur som Ernst-Hugo Järegård hade i originalversionen av "Riket". Pressbild.
Mikael Persbrandt spelar sonen till den rollfigur som Ernst-Hugo Järegård hade i originalversionen av "Riket". Pressbild.Foto: Henrik Ohsten
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Tuva Novotny tillsammans med regissören Lars von Trier under inspelningen av "Riket Exodus". Pressbild.
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Tuva Novotny tillsammans med regissören Lars von Trier under inspelningen av "Riket Exodus". Pressbild.Foto: Christian Geisnæs
Ida Engvoll är en av de svenska skådespelare som medverkar i "Riket Exodus". Pressbild.
Ida Engvoll är en av de svenska skådespelare som medverkar i "Riket Exodus". Pressbild.Foto: Christian Geisnæs

Mikael Persbrandt spelar Helmer Jr, son till Ernst-Hugo Järegårds danskhatande rollfigur i "Riket". Ida Engvoll är hackare. Tuva Novotny läkare och Alexander Skarsgård advokat.

En mängd kända svenska namn dyker upp i Lars von Triers tredje säsong av tv-klassikern ”Riket”, som fått titeln ”Riket Exodus”. De gör sällskap med danskar som Ghita Nørby, Lars Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas.

Annons

– Det är en stor ära. Jag försöker inte vara bättre än "min far". Bara annorlunda, säger Mikael Persbrandt till TT.

Hatet mot "danskjävlarna"

De två första säsongerna av ”Riket” producerades mellan 1994 och 1997. Handlingen utspelades på Rikshospitalet i Köpenhamn, där mystiska och övernaturliga saker skedde i de undre environgerna. Serien var svart satir och skräck. Huvudperson var överläkaren Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård), som ofta klev upp på sjukhusets tak och vrålade ut sitt hat mot danskarna. Hans "danskjävlar" har blivit klassiskt.

I den nya, och sista, serieomgången spelar Mikael Persbrandt dennes son Helmer Jr. Han har fått smeknamnet Halmer, eftersom man menar att han är en halv Stig Helmer. Vad minns Persbrandt av de förra säsongerna?

– Det furiösa klippet, de fantastiska skådespelarna med Ghita Nørby och inte minst Ernst-Hugo... genialt skrämmande och roligt.

Danskarna – "joviala och arroganta"

Samtidigt har svenskarna som arbetar på sjukhuset slutit sig samman i samtalsgruppen SA (Swedish Anonymous). De vill uttrycka sin frustration över vad de menar är danskarnas både joviala och arroganta sätt att umgås. En av dessa är hackaren som spelas av Ida Engvoll.

– Jag har alltid beundrat Lars von Trier. Det här är en höjdpunkt i min karriär. Jag älskar Lars och det är en ynnest att få vara i hans värld. Det är "hilarious", han har en ton som tilltalar mig, säger hon.

– Det har varit enormt att få jobba med honom. Han är en underbar person, han kan vara prestigefylld, det har han rätt att vara, men han är inte låst.

Ida Engvoll berättar att hon såg de två tidigare säsongerna när hon var yngre, samtidigt som hon gick på teaterskolan. Hon såg dessutom om dem nu inför inspelningen av säsong tre.

"En ynnest"

Liksom Engvoll är Persbrandt lyrisk över det jobb han fått vara med om.

– Att jobba med Lars är en ynnest jag önskar alla skådespelare, friheten framför kameran, tilliten han ger dig, det fantastiska manuset. En gåva jag är ödmjukt tacksam inför.

Annons

Förutom Persbrandt, Engvoll, Novotny och Skarsgård är även David Dencik, Asta August och Anders Mossling med i ”Riket Exodus”. Det var tänkt att Stellan Skarsgård skulle ha en roll, men den långa covid-drabbade inspelningen av Star wars-serien "Andor" i London förhindrade detta.

"Riket Exodus" kommer under 2022 att visas på Viaplay. Något offentligt datum för detta finns ännu inte. "Riket 2" (1997) hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig, och en festivalpremiär för den nya serieomgången lär inte vara otänkbar.

Fakta: Här är svenskarna som spelar i "Riket"

Mikael Persbrandt

Alexander Skarsgård

Tuva Novotny

Asta August (svenskdansk)

David Dencik (svenskdansk)

Anders Mossling

Ida Engvoll

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons