Annons

Pojke med penningbekymmer i Bengt Ohlssons barnboksdebut

Efter ett tjugotal böcker för vuxna har Bengt Ohlsson skrivit en bok för barn. Det är en mörk fabel om plötslig rikedom.
Bokrecension • Publicerad 13 mars 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
STOCKHOLM 20140203Författaren Bengt Ohlsson barnboksdebuterar.
STOCKHOLM 20140203Författaren Bengt Ohlsson barnboksdebuterar.Foto: JESSICA GOW / TT
Kapitelbok

Pengarna

Text: Bengt Ohlsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Man skulle vara rik. Tänk att kunna köpa allt man har lust med! Den fantasin är säkert äldre än det första myntet. Antagligen drabbar den varje uppväxande barn och barnkulturen rymmer en hel del skatter och väldigt rika personer.

Nu ansluter sig Bengt Ohlsson till temat. Efter en lång karriär som ”vuxenförfattare” ger han nu ut sin första barnbok där han låter nioårige Henrik hitta en portfölj full av sedelbuntar. Vad ska han göra? Det har han förstås fått lära sig men det visar sig vara svårare i praktiken.

Annons

Kanske ligger moraliteter i tiden. Tänk bara på Snällkalendern där föräldrar varje år betalar pengar för att deras barn ska få en daglig moralkaka. Inte mig emot. Moral behöver traderas och diskuteras generation efter generation.

Bengt Ohlsson låter det också bli lite mer komplicerat än så. Henrik får lära sig fler saker om livet längs vägen och slutet höjer berättelsen till en modern fabel. Som en barnversion av Steinbecks ”Pärlan” eller Hemingways ”Den gamle och havet”.

Men det är svårt att skriva engagerande om människor som gör ”fel”. Det förnumstiga barn jag var och innerst inne fortfarande är tycker det är motigt att läsa om Henriks brottning med sanning och samvete.

Henrik är ett ganska ensamt barn och blir ännu ensammare med sin stora hemlighet. Det skulle kunna öka vår identifikation med honom men bidrar mest till att hans liv verkar kalt och tomt. Berättelsen blir snabbt klaustrofobisk och det är väl meningen men varken hans tidigare liv eller ett tänkt framtida stormrikt liv verkar särskilt mycket roligare.

Delvis beror det nog på att Ohlsson inte riktigt förmår tränga in i sin unge hjälte. Orden må vara enkla men skrivsättet är vuxet. Trots att vi har tillgång till alla Henriks tankar känns det som att studera honom genom en kikare. Om Ohlsson skriver fler barnböcker får han gärna försöka lägga sig närmare sin huvudperson. Det är inte nödvändigt att skriva i jag-form men Henrik skildras snett uppifrån och det blir inte riktigt lyckat, hur förstående berättaren än är.

Historien är också ganska kort och enkel. Den känns snarare som en långnovell om ett barn än en egentlig barnroman.

Fakta

Bengt Ohlsson

Född: I Östersund 1963

Bor: Stockholm

Debuterade: Med ”Dö som en man, sa jag”, 1984

Stort publikt genombrott: ”Gregorius”, 2004

Verksamhet: Författare, dramatiker, krönikör i Dagens Nyheter och Amelia.

Bengt Ohlsson barnboksdebuterar.
Bengt Ohlsson barnboksdebuterar.
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons