Annons

Polisen har beslagtagit komikers bok

Nöje • Publicerad 12 juni 2020
Aron Flams bok "Det här en svensk tiger" är föremål för en upphovsrättstvist. Arkivbild.
Aron Flams bok "Det här en svensk tiger" är föremål för en upphovsrättstvist. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/TT

Komikern Aron Flam utreds för upphovsrättsbrott, på grund av sin nya bok "Det här är en svensk tiger", rapporterar Kulturnyheterna.

Polisen har beslagtagit hela tredje upplagan av boken eftersom symbolen "En svensk tiger", som användes i en reklamkampanj åt Statens informationsstyrelse under andra världskriget, är upphovsrättsskyddad.

Annons

På framsidan till Aron Flams bok har tigern parodierats och gör Hitlerhälsning samt har en armbindel med en svastika kring ett ben. Det är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol och som har anmält komikern.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till TV4 Nyheterna att det är en ovanlig åtgärd.

– Det här låter som en överreaktion av upphovsrättsinnehavarna. Jag tycker det är märkligt att det allmänna i form av en åklagare vidtar en såpass drastisk åtgärd som att ta hela upplagan i beslag.

Aron Flam riskerar nu skadestånd och vite på en halv miljon kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons