GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Propagandapedia

Med Metapedia ger den nazistiska rörelsen propaganden en ny form och det internationella nätverket blir alltmer tydligt. Det menar författare Thomas Nydahl efter att ha studerat det omskrivna, nya uppslagsverket på nätet.
Kultur • Publicerad 20 februari 2007
Skuggfanor vid nazistdemonstrationen "Folkets marsch" den 6 juni 2005. Internetbaserade uppslagsverket Metapedia ger nazisterna nya möjligheter till spridning och propaganda. Bild: Scanpix
Skuggfanor vid nazistdemonstrationen "Folkets marsch" den 6 juni 2005. Internetbaserade uppslagsverket Metapedia ger nazisterna nya möjligheter till spridning och propaganda. Bild: ScanpixFoto: 

Nynazistisk propagandaverksamhet, vad förknippar man det med? Länge såg jag framför mig klistermärken på elskåp och lyktstolpar, illa formulerade och taskigt tryckta flygblad och en och annan stövelmarsch i Karlskrona. Det är slut med det nu. Proffsen har trätt in på scenen. De vet hur man ska "föra sig".

Det senaste årtiondet har inneburit en markant förskjutning både i organisationsstruktur och metoder för propagandan inom den nya svenska nazismen. Från blågula facklor och sekter som Bevara Sverige Svenskt har den uttalat rasbiologiska och totalitära rörelsen delat sig ett antal gånger.

Sverigedemokraterna är idag en organisation som aspirerar på att suga upp socialdemokratiskt missnöje och talar därför aldrig i sådana termer. Ur deras krets har Nationaldemokraterna bildats, en mer aggressiv nationalistisk formation. Men den verkligt hårda kärnan av nationalsocialister finns inte där. Den finns i Nationalsocialistisk Front, kring Nordiska förlaget, Nordiska förbundet och publikationer som Nordisk Frihet, Folkets Nyheter och, kanske viktigast av allt, det nyskapade elektroniska uppslagsverket Metapedia. Den senaste tiden har vi sett en del publicitet kring Metapedia, som till sin form och metod är en direktplankning av nätuppslagsverket Wikipedia.

Den som går in där finner en rätt så harmlös huvudsida som finns att tillgå på både svenska och danska. Det senare är bara en liten indikation på något uppenbart: dagens nazister ingår i ett internationellt nätverk, som tycks fungera också som ett slags medialt "lager" för texter, propaganda, bilder och musik.

Ansvarig utgivare för Metapedia är Anders Lagerström, som beskrivs i lyriska ordalag som en man som uppfyllt sin dröm att bli förläggare bara 26 år gammal. Han presenteras som småbarnspappa med publicistiska intressen. Mycket riktigt är han också Nordiska förlagets frontfigur och en av företagets grundare.

Han var fram till 2003 aktiv i Nationaldemokraterna men satsar nu sin tid på förlaget, som bland annat säljer tidningen Folkets Nyheter, gamle SS-mannen Leon Degrelles bok "Epos – Historien om Waffen SS" ("Degrelle var en handlingens man och sökte sig till Waffen SS där han genom sitt mod och skicklighet blev medaljbelönad general" står det i reklamtexten), och Adolf Hitlers "Mein Kampf" ("utan tvekan en av 1900-talets viktigaste böcker" heter det).

Lagerströms ansvar för Metapedia är utgivarens. I den rollen har han det yttersta ansvaret för vad som skrivs och publiceras där. Även om huvudsidan skvallrar rätt blygsamt om innehållets karaktär plockade jag idag en bukett av uppslagsord:

1. Joseph Goebbels. Efter formell information kan man på det uppslagsordet läsa: "Han skötte sina åtaganden exemplariskt och var en mycket skicklig politiker."

2. Erwin Johannes Eugen Rommel. Här ges denna karaktäristik på den tyske krigaren: "Han talade ofta långsamt och valde sina ord med omsorg. Han har beskrivits som flitig, vänlig och orädd."

3. All White Dating. Länkar till en global datingplats för nationalister!

4. Hitlerväder. Metapedia upplyser: "Ett uttryck som uppstod och blev allmänt populärt i Tyskland under Adolf Hitlers tid som ledare. Det användes för att beskriva väderleken en fin dag med strålande solsken."

Vad ska man säga om ett uppslagsverk med sådant innehåll? Att det diskvalificerar sig själv, att det är så fjompigt att det är meningslöst att argumentera emot det? Jag drar slutsatsen att våra barnbarns generation, de som nu börjar i skolan och senare i livet ska möta nazistisk propaganda kanske inte förstår vari denna fjompighet består, och att propagandan i sig har en livstid bortom vår egen. Det är skäl nog att granska och argumentera emot.

Jag skrev inledningsvis att jag anar ett internationellt nätverk bakom den här typen av material. Ett exempel är att Metapedia länkar till nätverket Identitet, Tradition, Suveränitet som den 15 januari i år erkändes som politisk grupp i EU-parlamentet.

Gruppen har sammanlagt 20 ledamöter från sju länder. Det rör sig till exempel om den extrema rumänska rörelsen Storrumänska partiet, Italiens Alessandra Mussolini, Vlaams Belang från Belgien med tre medlemmar och bulgariska Ataka med en. Betald med eu-pengar formerar sig här en folkvald grupp från den hårda kärnan av extremnationalister och både gamla och nya fascister. Gruppen leds av Bruno Gollnisch från franska Front National.

Totalitära rörelser och slutna tankesystem med militant politisk kärna har alltid ingått i globala nätverk – nazismen, fascismen och kommunismen gjorde det, nynazismen och islamismen (med vilken för övrigt dessa nynazister har goda relationer till) gör det idag.

Om sig själv säger Metapedia att man vill behandla "tabubelagda eller medvetet bortglömda ämnen". Men man säger inte att man också gör upp namnlistor på människor utifrån etniska kriterier. På portalen Svenska media kan man läsa om publicister som Robert Aschberg, Helle Klein och Göran Rosenberg. Vad har de gemensamt? Jo, de förtecknas i den kolumn som har rubriken "Judiska".

Att det är något skumt med vissa icke-judar också, bekräftas av andra namn som står i kolumnen "Svenska": Per Ahlmark, Susanna Popova och Stina Dabrowski. Att just judar eller israelvänliga publicister namnges har ett särskilt syfte, vilket bekräftas av att Metapedia länkar till den extrema hemsidan Radio Islam, som är en hatsida skapad av Ahmed Rami, vilken stämplar allt han ogillar som "judiskt".

Det är intressant att notera att en nazistisk rörelse som betraktar alla "icke-ariska" folk som underlägsna ändå har så goda relationer till islamister. Det som förenar dem är hatet mot judarna. Det är också detta slags namnlistor i Metapedia som fått människor att reagera. Åsiktsregistrering är förbjuden i svensk lag. När öppna medier på detta sätt kategoriserar och stämplar namngivna personer utifrån etniska ("jude") eller åsiktsmässiga ("sionist") kriterier måste det betraktas som ett lagbrott och inget annat.

En annan länk går till Nordiska Rikspartiet och en "bulletin" från 1997 som säger: "Judarna ha ett utpräglat sinne för rasrenhet. Hade tyskarna hållit samman likadant, som judarna alltid gjort, då hade exempelvis ej blivit möjligt, att som skett i Berlin, av 263 stadsläkare 173, alltså runt 70 % varit judar". Har ordförande Oredsson varit i Berlin och räknat dem?

"Slumpartikeln" i Metapedia söndagen den 11 februari, när jag skriver detta, hade uppslagsordet Marc Abrahamsson. Vem är han? Jo, sedan 2006 är han partiledare för Nationaldemokraterna! Undrar just om det är en slump att hans namn kommer upp?

Thomas Nydahl

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.