Annons

Protestfilmare död i fängelse – "Ett mysterium"

Den egyptiske filmskaparen Shady Habash har dött i fängelse i Kairo. Han fängslades 2018 efter att han redigerat en kontroversiell musikvideo med artisten Ramy Essam.
Kultur • Publicerad 3 maj 2020
Ramy Essam säger till TT att han fått motta många hot sedan protestlåten blev viral – och att han sörjer förlusten av filmaren Shady Habash. Här uppträder han i Almedalen 2015. Arkivbild.
Ramy Essam säger till TT att han fått motta många hot sedan protestlåten blev viral – och att han sörjer förlusten av filmaren Shady Habash. Här uppträder han i Almedalen 2015. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery / TT

Shady Habash greps och fängslades 2018, kort efter att musikvideon till låten "Balaha" blev en viral sensation. Misstankarna som föranledde gripandet var att han ska ha "spridit falska nyheter" och "tillhört en illegal organisation", enligt nyhetsbyrån AFP.

Dödsorsaken är oklar men Habashs advokat Ahmed al-Khawaga har sagt till nyhetsbyrån AFP att den 24-årige filmskaparen och fotografens hälsa de senaste dagarna blivit allt sämre och att han lagts in på sjukhus men sedan förts tillbaka till fängelset, där han avled den 2 maj.

"En stor förlust"

Annons

Ramy Essam som åren 2014–2016 var så kallad fristadsmusiker i Sverige trodde inte att det var sant när han hörde nyheten om Shady Habashs död.

– Jag kan fortfarande knappt tro det, det är en sådan förlust. Shady ställde alltid upp för alla och var en talangfull fotograf och filmare. Trots att han bara var 22 år när han fängslades hade han hunnit göra så mycket i sin karriär. Att han eller någon annan skulle råka så illa ut hade jag aldrig kunnat tro, han hade ju ingenting med själva innehållet i sången att göra, säger Essam.

TT: Vet du något om vad som hände, varför han dog?

– Nej, det är ett mysterium. Tyvärr kan regimen och polisen säga vad som helst i Egypten och jag tror inte att vi någonsin kommer att få veta sanningen om vad som hände under hans sista timmar. Men förhållandena i fängelserna i Egypten är inte okej. Mat, vatten, sjukvård, allt är hemskt. Så om du har suttit där i två år – det är tufft för vem som helst.

Förhållandena i de egyptiska fängelserna har länge varit en återkommande punkt på människorättsorganisationers agenda. I ett Twitterinlägg publicerat efter beskedet om filmskaparens död skriver organisationen The Arabic Network for Human Rights Information att Habash dog "till följd av oaktsamhet och avsaknad av rättvisa".

Kritiserar Egyptens regim

Låten "Balaha" kritiserar framför allt Egyptens auktoritära regim. Den har spelats mer än fem miljoner gånger på Youtube, och framförs av Ramy Essam. Han blev internationellt känd under den egyptiska revolutionen 2011 då han sjöng protestsånger på Tahrirtorget i Kairo. Under sin tid i Sverige har han bland annat medverkat i "På spåret" och uppträtt i Almedalen.

TT: Ångrar du låten idag?

– Jag kan säga att jag hatar den nu, det gör jag. Men sången är till sitt innehåll inte annorlunda än andra protestsånger, som sjungits sedan revolutionen 2011. Sången i sig själv är sann.

Fakta: Protestsången "Balaha"

Idén till sången: Kom från musikern Ramy Essam och är gjord i samarbete med den egyptiske poeten Galal El-Behairy. Den regimkritiska texten fanns ursprungligen med i hans outgivna bok "The finest woman on earth". Han dömdes i en militärdomstol och avtjänar nu ett treårigt fängelsestraff i Egypten.

Producent: svenske Johan Carlberg.

Videoinspelning: Ägde rum i Arkansas, USA under en turné som Ramy Essam var ute på 2017. Filmskaparen Shady Habash stod för postproduktionen, i Egypten, och var en av flera personer som fängslades efter att låten blivit viral i början av 2018.

Källa: Amerikanska Pen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons