Annons

Pussy Riot: Politisk konst omöjligt nu

Visst går det att vara konstnär i Ryssland i dag – om man målar katter, blommor och porträtt av president Vladimir Putin.
Det konstaterar Pussy Riot-medlemmarna vars regimkritiska konst tvingade dem att fly landet.
Kultur • Publicerad 4 april 2022
Pussy Riot-medlemmarna Aleksej Knedljakovskij och Lusine Djanyan, tillsammans med åtta månader gamla dottern Anna Maria i familjens bostad i Stockholm. Tavlorna på bilden handlar om kriget i Nagorno-Karabach, där strider bröt ut 2020.Foto: Claudio Bresciani/TT
Kriget i Nagorno-Karabach drabbade den armeniska befolkningen hårt. Lusine Djanyan, som har armeniskt ursprung, kan inte göra konst om krig medan de pågår, säger hon. "Jag vet inte när jag kommer att kunna måla om Ukraina. Det är för smärtsamt".Foto: Claudio Bresciani/TT
Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot under ett besök i Sverige 2014.Foto: Janerik Henriksson / TT

"Det är egentligen inga riktiga hus", skriver konstnären och Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan i ett sms med vägbeskrivning till familjens bostad i Stockholm.

Tillsammans med maken Aleksej Knedljakovskij bor hon och deras två barn sedan snart tre år tillbaka i ett ett tillfälligt flyktingboende gjort av barackliknande komponenter som staplats på varandra. Stora målningar står lutade mot väggen i deras 44 kvadratmeter. Barnens teckningar pryder resten av ytan.

Annons

Det var konsten som tog dem hit.

I Ryssland gick det inte längre att leva som kulturutövare. Lusine Djanyan hade blivit uppsagd från sin tjänst som lektor på universitetet i Krasnodar. Hon blev trakasserad och misstänker att både telefon och hem avlyssnades.

– Flera gånger när vi kom hem var det spår av smutsiga skor i hela lägenheten, berättar Lusine Djanyan.

När Aleksej Knedljakovskij 2017 fängslades i 15 dagar för ett verk där han hängde ett kors på en staty av KGB-chefen Felix Derzjinski tvingades de lämna konstnärslivet i Ryssland för att bli flyktingar i Sverige.

Familjen har vuxit sedan dess. Åtta månader gamla dottern Anna Maria kravlar runt på köksgolvet. Storebror Tigran, sex år, är på förskolan.

Under husarrest

I dag finns Pussy Riots medlemmar utspridda över hela världen. De allra flesta har tvingats fly Ryssland. Antalet medlemmar hålls hemligt, av säkerhetsskäl, men det har tidigare sagts att vem som helst kan ansluta sig till kollektivet.

– Men inte så många vill. Det är lätt att ta på sig balaklavan i fria länder och säga "Vi hatar Putin!". Fast prova att göra det i Ryssland, se vad som hänt Masha nu, säger Lusine Djanyan.

Masha, som Maria Aljochina kallas, var med och grundade Pussy Riot 2011. Nu är hon en av de sista medlemmarna som är kvar i Ryssland, där hon har gripits och placerats i husarrest.

– De griper henne och ger henne husarrest eller fängelse i 15 dagar i taget, om och om igen. Det är deras strategi, för om de hade gett henne två år direkt hade det blivit skandal, säger Aleksej Knedljakovskij.

Sådant är läget för konst- och kulturutövare i Ryssland i dag, säger Lusine Djanyan. Maria Aljochina, som greps utan att ens ha gjort några aktioner på sistone, straffas enligt henne enbart för att hon fortfarande befinner sig i landet. Samtidigt stänger omvärlden vägarna ut för den som vill fly.

Annons

– Man är som inlåst i en bur med en diktator, säger hon.

Kupp i SVT

Aleksej Knedljakovskij och Lusine Djanyan har fortsatt att verka som konstnärer och haft flera utställningar i Sverige. De har till och med gjort en Pussy Riot-kupp här.

2019 bjöds de in till SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" för att prata om hur de nekats asyl i Sverige, ett beslut som ändrats sedan dess.

– Men vi ville påtala större frågor, säger Lusine Djanyan.

Iklädda Pussy Riots karaktäristiskt färgglada balaklavor stormade Aleksej Knedljakovskij och Lusine Djanyan sändningen under en annan del av programmet.

De rusade fram bakom dåvarande programledaren Jesper Rönndahl och vecklade ut en banderoll med budskapet "Stoppa Nordstream 2", medan de ropade slagord mot Putin och kriget i östra Ukraina, innan de bars ut ur studion.

I februari i år, tre år efter aktionen, stoppade Tyskland planerna på att importera rysk gas genom Nordstream-ledningen till följd av storinvasionen av Ukraina. Men alla åtgärder har kommit för sent, tycker makarna.

– Vi har skrikit om hur farlig Putin är i flera år. När han krossade, förgiftade och fängslade oss inne i Ryssland så brydde sig ingen, säger Lusine Djanyan.

Fakta: Pussy Riot

Ett ryskt punkaktivistkollektiv med varierande antal medlemmar.

Bildades 2011.

Genom politiska aktioner, ofta med musik, framför de kritik mot framför allt Rysslands president Vladimir Putin.

Den 21 februari 2012 utförde de den regimkritiska performancen "Punk prayer" framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva maskerade i färgglada balaklavor. Med sin aktion ville de kritisera Putin och visa på kopplingen mellan honom och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Tre av medlemmarna, Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Maria Aljochina, dömdes senare samma år till två års fängelse för huliganism. I december 2013 hade alla tre släppts ur sina respektive fängelser efter att ha fått amnesti.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons