Annons

"Quo vadis, Aida?" får EU:s filmpris

”Quo vadis, Aida?” av den bosniska regissören Jasmila Žbanić tilldelas Europaparlamentets och European Film Academys prestigefyllda LUX-publikpris 2022.
Film • Publicerad 8 juni 2022
Jasna Djuricic spelar huvudrollen i prisbelönade ”Quo vadis, Aida?”. Pressbild.
Jasna Djuricic spelar huvudrollen i prisbelönade ”Quo vadis, Aida?”. Pressbild.Foto: Deblokada Produkcija
Europaparlamentets talman Roberta Metsola delar ut LUX-publikpriset 2022 till regissören av Jasmila Žbanić. Pressbild.
Europaparlamentets talman Roberta Metsola delar ut LUX-publikpriset 2022 till regissören av Jasmila Žbanić. Pressbild.Foto: Laia Ros/EU

Priset delades ut av parlamentets talman Roberta Metsola, som vid ceremonin i plenisalen i Strasbourg sade att "sådana fruktansvärda grymheter och ett sådant brott mot mänskligheten aldrig får glömmas”.

"Quo vadis, Aida?" handlar om Aida som arbetar som tolk för FN-styrkorna i den lilla staden Srebrenica sommaren 1995 när den serbiska armén övertar staden.

Annons

Regissören Jasmila Žbanić sade när hon när tog emot priset att hon tänkte när hon förberedde en film om folkmordet i Srebrenica att kriget i Bosnien och Kroatien var det sista i Europa.

– Jag blev så chockad när jag fick veta att vi européer tillät krig i Ukraina. Jag uppmanar er alla att hitta ett sätt att stoppa kriget i Ukraina, sade hon.

Vinnarbidraget utses till lika delar av EU-parlamentariker och en europeisk filmpublik. De andra två nominerade filmerna till LUX-priset var danska ”Flykt” av Jonas Poher Rasmussen och ”Den stora friheten” av den österrikiske regissören Sebastian Meise.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons