Annons

Quynh Tran får Borås Tidnings debutantpris

Litteratur • Publicerad 10 mars 2022
Årets mottagare av Borås Tidnings Debutantpris, Quynh Tran, är utbildad på Biskops-Arnös författarskola.
Årets mottagare av Borås Tidnings Debutantpris, Quynh Tran, är utbildad på Biskops-Arnös författarskola.Foto: Kevin Chang/TT

Quynh Tran får Borås Tidnings debutantpris för sin roman "Skugga och svalka" som kom i höstas. Berättelsen handlar om en liten vietnamesisk familj i Finland.

Pristagaren är född 1989 och bosatt i Malmö där han arbetar som psykolog. Quynh Tran är dock uppvuxen i finländska Jakobstad där hans roman också utspelas.

Annons

"I Skugga och svalka" handlar om en mamma, Má, och hennes två söner. Modern drömmer om pengar, sonen Hieu om tjejer medan den yngste sonen fördjupar sig i studierna. Han är också bokens berättare. Tillsammans utgör de tre en egen och avskild enhet i det österbottniska samhället.

Juryn ger priset på 150 000 kronor till Quynh Tran "för en innovativ roman som uppfinner livets drömska lätthet i det svåra.”

Övriga nominerade var Sofia Dahlén för ”Patient”, Ali Derwish för ”Saddam Husseins nya roman”, Aya Kanbar för ”Hyperverklighet” och Lisa Zetterdahl för ”Hästar”.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons