Annons

Radions lyrikpris till Hanna Hallgren

Litteratur • Publicerad 7 april 2022
Hanna Hallgren tilldelas Sveriges Radios lyrikpris 2022.
Hanna Hallgren tilldelas Sveriges Radios lyrikpris 2022.Foto: Suvad Mrkonjic

Det blir Hanna Hallgren som tilldelas årets upplaga av Sveriges Radios lyrikpris för diktsamlingen ”Ensamhetsträning med Majken Johansson".

Enligt juryns motivering får Hallgren priset för att hon ”utan skyddsnät utforskar möjliga liv och förlorade möjligheter".

Annons

"Jag är oerhört glad för bokens, Majken Johanssons och min egen skull. Det ger en fin energi in i fortsatt liv och skriv", säger Hanna Hallgren i ett pressmeddelande.

Boken handlar om Hallgrens och poeten Majken Johanssons (1930–1993) erfarenheter av att vara homosexuell inom Frälsningsarmén.

Även "Hyperverklighet" av Aya Kanbar, "Där blicken stannar" av Li Li, "Ruiner" av Fredrik Nyberg och "Revolution House" av Marie Silkeberg var i år nominerade till priset.

Sveriges Radios Lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Bland tidigare pristagare finns bland andra Tomas Tranströmer, Nelly Sachs och Ann Jäderlund.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons