Annons

Radions ostrukna skjorta

Oartikulerat gnäll, billig radio, skräniga rättshaverister. "Ring P1" är P1:s mest utskällda program. I en ny studie får det upprättelse.
Kultur • Publicerad 27 november 2006
Alla programledare för "Ring P1" sysslar med annat också. Det gör att de får ganska olika inriktning, och lyssnarna ringer helst när deras favorit leder programmet. Från vänster Hiba Daniel, Täppas Fogelberg, Nina Glans, Tomas Tengby, Zian Zandi och Kjell Albin Abrahamson.
Alla programledare för "Ring P1" sysslar med annat också. Det gör att de får ganska olika inriktning, och lyssnarna ringer helst när deras favorit leder programmet. Från vänster Hiba Daniel, Täppas Fogelberg, Nina Glans, Tomas Tengby, Zian Zandi och Kjell Albin Abrahamson.Foto: 
Karin Nordberg. Under sina 20 år som journalist har medieforskaren Karin Nordberg arbetat med radioprogram som "Radio Ellen" – som i likhet med "Ring P1" försökte släppa fram vanliga människor i lika stor utsträckning som experter. Foto: Hannes Forssell
Karin Nordberg. Under sina 20 år som journalist har medieforskaren Karin Nordberg arbetat med radioprogram som "Radio Ellen" – som i likhet med "Ring P1" försökte släppa fram vanliga människor i lika stor utsträckning som experter. Foto: Hannes ForssellFoto: 

Få radioprogram har blivit så utskällda som Sveriges Radios "Ring P1". Täppas Fogelberg har förklarat reaktionerna med att programmet visar att P1:s lyssnare inte alls bara är välformulerade akademiker, och att det blev en chock för många.

Karin Nordberg, medieforskare och idéhistoriker med en bakgrund som journalist, har gjort en studie av P1:s första pratshow, "Folkhemmets nya röster".

Annons

Ett forum för gnälliga rättshaverister, är det bara en fördom?

– Redaktionen har hittat ett sätt att undvika de rättshaverister som programmet fick mycket skäll för i början. Innehållet är mer styrt mot politiska diskussioner nu. Producenterna har upptäckt hur de ska bemöta lyssnarna för att de ska bli mer mediala samtidigt som publiken har lärt sig villkoren.

Vad ville du veta när du började din forskning?

– Det här är en ny genre, en typ av insändarprogram som inte har funnits förut. Jag ville bland annat veta hur redaktionen tänker och vilka som ringer in. Mitt intresse är journalistiskt. De som ringer in blir på ett sätt journalister, "Ring P1" är bloggsamhällets svar i radion.

Varför är programmet så utskällt?

– Vi är vana att höra P1 på ett visst sätt, välartikulerade, kunniga, balanserade och avmätta röster. När vi i stället får oslipade, ologiska röster som kanske bryter, klarar många inte av det. Men ska man släppa in vanliga människor, som inte är titelförsedda som Tomas Tengby säger, får man ställa in sig på en annan våglängd. Det gäller allt i samhället, en del står inte ut med ostrukna skjortor. Det har kommit in ostrukna skjortor i P1.

Vilken nivå håller lyssnarnas inlägg?

– Jag blev själv överraskad, de flesta inlägg är kloka, seriösa, resonerande och genomtänkta. Jag har lyssnat systematiskt och ser att det gnälliga är en försvinnande liten del, men man dömer lätt efter det som sticker ut.

Har "Ring P1" någon demokratisk betydelse?

– Ja, det tror jag. Om man till exempel är ute efter att fler ska ha tillgång till de arenor där de offentliga samtalen förs. Käbbel är inte dåligt för demokratin, det behövs också.

Annons

Bästa lyssnarinlägget?

– Det är roligt när folk kommer med egna lösningar på sådant som tas upp i nyheterna. En farbror undrade varför man inte lägger bankkontoren på fjärde våningen, i stället för första våningen där det är lätt att ta sig in och lätt att fly. Enkla tankar som kanske inte är så dumma. (TT Spektra)

Elin Viksten

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons