Annons

Raya letar efter den sista draken

Det är inte länge sedan tanken på en tecknad martial arts-film för en ung publik hade varit en omöjlighet, i alla fall i Sverige.
Men tiderna förändras. Nu kommer ”Raya och den sista draken”, en actionfilm från Disney, skriven och delregisserad av fight-koreografen Qui Nguyen.
Film • Publicerad 3 mars 2021
Raya försöker rädda världen från att gå under i "Raya och den sista draken". Pressbild.
Raya försöker rädda världen från att gå under i "Raya och den sista draken". Pressbild.Foto: Disney
"Raya och den sista draken" utspelas i en tid för mycket länge sedan. Pressbild.
"Raya och den sista draken" utspelas i en tid för mycket länge sedan. Pressbild.Foto: Disney

– Vi kunde ha gjort det våldsamt, men det platsade inte här. Jag vill att barn och ungdomar ska kunna se filmen och sedan bli inspirerade till att själva gå ut och träna, säger Nguyen till TT i ett Zoom-samtal.

Med i samtalet är också Don Hall och Carlos Estrada. Tillsammans har de tre gjort ”Raya och den sista draken”. Filmen utspelas i en tid för mycket länge sedan. En ung flicka, Raya, har sett sin far dödas och måste nu ge sig ut på en jakt efter världens sista kvarvarande drake. Hittar hon den kan hon förhindra att hennes värld går under. Raya är en duktig martial arts-kämpe, en egenskap hon kommer att få stor nytta av.

Våldet "motiverat"

Annons

Don Hall menar att det våld som förekommer i filmen är motiverat av berättelsen.

– Det skulle inte falla oss in att lägga in en fajt som självändamål, utan det måste vara motiverat av storyn och driva den framåt. Det finns tre distinkta fajt-sekvenser och de driver alla allt framåt. Dessutom är de baserade på verkligheten, säger han och exemplifierar.

– Här finns inga galna grejer som att flyga genom luften eller hoppa upp i träd. Qui har varit koreograf, allt skulle kunna ske i verkligheten. Och det finns inget blod och inga överdrifter.

"Filmen är en fantasi"

Och Carlos Estrada förtydligar.

– Filmen är en fantasi som utspelas för mycket länge sedan, men vi ville att den skulle kännas relevant i dag. Alla vi tre bidrog med det vi hade och åstadkom en helhet.

Qui Nguyen poängterar att det viktiga temat i filmen är det magiska med att kunna lita på varandra.

– När man gör en film som den här jobbar man för att hitta den där magiska ingrediensen. Och plötsligt finns den där. Man ser den inte, utan plötsligt har allt fallit på plats.

De flesta Disney-filmer är en sorts musikaler, men inte ”Raya”.

– Fast musiken är viktig i ”Raya”, den understryker känslorna och den lyfter upp action-sekvenserna. Så även om det inte är en musikal, så är musiken oerhört viktig, säger Don Hall.

Fakta: "Raya och den sista draken"

Regi: Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs och John Ripa.

Manus: Bland andra Qui Nguyen och Adele Lim.

Röster: I originalversionen görs Rayas röst av Kelly Marie Tran.

Visas på: Biopremiär 5 mars och strömmas på Disney Plus.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons