Annons

Regeringen vill ha nytt avtal för konstnärer

Konst • Publicerad 5 april 2023
Kulturrådet får i uppdrag att omförhandla det avtal som ger konstnärer ersättning vid utställningar på statliga institutioner. Arkivbild.
Kulturrådet får i uppdrag att omförhandla det avtal som ger konstnärer ersättning vid utställningar på statliga institutioner. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Regeringen vill att bild- och formkonstnärer lättare ska kunna ta betalt för sitt arbete. Kulturrådet får därför i uppdrag att omförhandla det avtal som ger konstnärer rätt till ersättning i samband med utställningar, det så kallade MU-avtalet.

Avtalet gäller för statliga institutioner men är tänkt att fungera som vägledande för alla utställare som får offentligt stöd.

Annons

"Dagens avtal uppfattas av många arrangörer och konstnärer som svårt att förstå och tillämpa. Avtalet behöver därför förändras så att det blir tydligt, lätt att använda och anpassat efter dagens behov", säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.

Senast 1/6 2023 ska Kulturrådet lämna ett förslag till kulturdepartementet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons