Annons

Regional kultur vädjar om stöd i öppet brev

Statliga kulturinstitutioner har fått krisstöd – liksom privata och ideella kulturarrangörer.
Men var är stödet till de hårt drabbade regionerna?
Det frågar sig talespersoner för länsteatrar, länsmusiken och länsmuseer i ett öppet brev till kultur- och finansministrarna.
Kultur • Publicerad 9 juni 2020
Länsteatrarna kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Arkivbild på Länsteatern i Örebro.
Länsteatrarna kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Arkivbild på Länsteatern i Örebro.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

"Bästa Magdalena och Amanda". Så inleds det öppna brev som företrädare för regionernas kulturliv skrivit som en vädjan till regeringen för att låta staten gå in och hjälpa kulturen att överleva. De efterlyser en extra utbetalning till regionerna genom kultursamverkansmodellen.

Vidare står att branschorganisationen Svensk Scenkonst uppskattar att landets länsteatrar, regionala operahus med flera tillsammans förlorar cirka 22-28 miljoner kronor i veckan.

Annons

Länsmuseernas samarbetsråds undersökning visar att de regionala museerna kommer förlora över 70 miljoner kronor i intäkter under året och att över 100 anställda riskerar att sägas upp.

Det är också tydligt att kulturen hamnar i kläm i diskussioner med de regionala huvudmännen.

"Regionerna brottas för närvarande med skenande kostnader samtidigt som skatteunderlaget minskar på grund av arbetslösheten. När kulturen ställs mot exempelvis sjukvården eller kollektivtrafiken drar kulturen ofta det kortaste strået", skriver undertecknarna i brevet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons