Annons

Renck gör tv-serie av hennes hyllade roman

I tio år funderade Abigail Dean över om hon inte borde skriva den där romanen hon alltid drömt om.
När hon äntligen kom till skott blev resultatet den närmast tokhyllade ”Flicka A” – som nu också ska bli tv-serie i regi av Johan Renck.
Litteratur • Publicerad 3 maj 2021
Abigail Dean debuterade med "Flicka A" i januari i år. Boken har redan blivit en succé världen över och ska nu bli en tv-serie. Pressbild.
Abigail Dean debuterade med "Flicka A" i januari i år. Boken har redan blivit en succé världen över och ska nu bli en tv-serie. Pressbild.Foto: Nicola Thompson
Abigail Dean är redan i gång med sin andra roman – den här gången blir det en mer renodlad thriller. Pressbild.
Abigail Dean är redan i gång med sin andra roman – den här gången blir det en mer renodlad thriller. Pressbild.Foto: Nicola Thompson
Johan Renck gör tv-serie av "Flicka A". Arkivbild.
Johan Renck gör tv-serie av "Flicka A". Arkivbild.Foto: Adam Ihse/ TT

– Allt känns verkligen som en dröm som har blivit sann, säger hon i ett Skype-samtal från London.

Abigail Dean sitter på Googles Londonkontor och talar med TT. Hon har tidigare arbetat på en advokatbyrå, men sade upp sig därifrån för att bli jurist åt Google, ett jobb hon verkligen trivs med. Samtidigt har hon kunnat skriva sin debutroman, som mötts av översvallande kritik både i England och i USA. När visste hon att hon hade en hit?

Annons

– När jag började skicka manuset till olika förläggare. Jag började med fem, tre tyckte om den. Jag hade trott att jag skulle få hålla på länge och kontakta mängder med förläggare, om det ens skulle vara publicerbart.

Hålls fångna av föräldrarna

Inspirerad av flera verkliga fall är detta berättelsen om sex barn som hålls fångna av sina religiösa föräldrar. Barnens tillvaro blir alltmer prekär, de svälter, de är smutsiga. Till sist bestämmer sig Lex, hon som senare kommer att kallas för Flicka A, för att försöka rymma. Hon lyckas, uppståndelsen blir stor, fadern begår självmord, modern sätts i fängelse och barnen adopteras bort.

Nu har modern avlidit i fängelse, barnen har ärvt det som i medierna kallats för "skräckens hus". Lex, som är bokens berättare, söker upp sina syskon, de flesta av dem har hon inte träffat på åratal, för att diskutera vad de ska göra med huset. Samtidigt får läsaren veta vad som hände i huset och vad som ledde fram till den allt värre tillvaron där.

– Det var främst två fall som inspirerade mig. Dels det här i England med Fred och Rose West, som mördade flera flickor, dels ett fall i USA nyligen med föräldrar som plågade sina barn som en del i en religiös dyrkan, samtidigt som de var den perfekta familjen utåt.

– Vad händer med barn och tonåringar som är med om något liknande? De har så mycket av sina liv kvar, ändå blir de definierade av det som hänt dem. Kan de bli kända för någonting annat?

Pressen exploaterar barnen

Inte minst i England är pressen känd för att exploatera liknande fall, att närmast förfölja barnen.

– Även om barnen skyddas av antagna namn så förföljs och avslöjas de. Och husen där det utspelats blir utflyktsmål. Det är å ena sidan mycket obehagligt, å andra sidan kan de som vill titta få en möjlighet att försöka förstå. Huset i min bok är ett utflyktsmål, Lex försöker vända på det och utnyttja det, säger Abigail Dean.

Kritiker och författarkolleger i USA och England har öst beröm över ”Flicka A”. Abigail Dean tycker att det känns surrealistiskt.

– Samtidigt är detta inte det viktiga. Det som ger mig mest tillfredsställelse är själva skrivandet. Att på kvällen kunna sitta och läsa det jag skrivit på dagen och känna mig extra stolt över en bra mening.

Johan Renck gör tv-serie

När Johan Renck gör tv-serie av boken (troligen blir det sju avsnitt) kommer Abigail Dean att vara delproducent, men hon tänker avhålla sig från att ha för mycket synpunkter och hon tänker definitivt inte skriva manuset.

Annons

– Jag föreställer mig att det är två helt olika jobb. Att man förhoppningsvis kan skriva en roman innebär inte att man kan skriva ett tv-manus.

Hon tycker att ”Flicka A” är ett karaktärsdrivet drama med vissa thrilleraspekter. Hennes nästa bok blir däremot mer av ren thriller.

– Den heter ”The conspiracy” och tar avstamp i vår tids konspirationsteorier. Ett terrorattentat äger rum här i England och det leder två personer in i konspirationsteorier.

Fakta: Abigail Dean

Ålder: 32 år.

Familj: Make.

Bor: I London.

Yrke: Jurist och författare.

Aktuell: Med den hyllade debutboken ”Flicka A”.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons