Annons

Retrospektiv om Roy Anderssons bildspråk

Konst • Publicerad 14 maj 2021
En ny utställning fördjupar sig i filmregissören Roy Anderssons bildspråk. Arkivbild.
En ny utställning fördjupar sig i filmregissören Roy Anderssons bildspråk. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

För första gången någonsin visas filmskaparen Roy Anderssons filmer, bilder och scenografier i en större utställning. "Roy Andersson: Om detta att vara människa" är ett scenografiskt retrospektiv som öppnar 28 maj i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Utställningen spänner över 50 år, från filmen "En kärlekshistoria" från 1970, till i dag. Här visas hur människorna i Anderssons filmer framställs utan förskönande atmosfär och ljussättning, och hur de träder fram i all sin nakenhet.

Annons

Det handlar både om Roy Anderssons unika bildspråk men också om den tragik och komik som hans scener framkallar, menar Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för konst, design och mode på Kulturhuset Stadsteatern.

"Det är hedrande och roligt att det fortfarande finns intresse… efter att jag har hållit på och jobbat i så många år", säger Roy Andersson själv i pressmeddelandet.

I anslutning till utställningen kommer också andra programpunkter kopplade till Roy Andersson att äga rum.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons