Annons

Roger Waters "persona non grata" i Krakow

Roger Waters har förklarats "persona non grata", det vill säga en icke önskvärd person, i Krakow på grund av sin hållning till kriget i Ukraina.
Musik • Publicerad 28 september 2022
Pink Floyd-grundaren Roger Waters är inte längre välkommen till Polen. Arkivbild.
Pink Floyd-grundaren Roger Waters är inte längre välkommen till Polen. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP

– Vi vill inte ha människor i Krakow som tar Rysslands sida i informationskriget och stödjer eller upprepar president Vladimir Putins propaganda, skriver vicepresident Michal Drewnicki på Twitter.

Pink Floyd-grundaren hade två konserter inplanerade på Krakows Tauron Arena i april nästa år. Men i lördags meddelade Live Nation Polen att showerna hade ställts in, utan att ge närmare detaljer.

Annons

Waters skrev tidigare i månaden ett öppet brev till Olena Zelenska, den ukrainska presidentens fru, att västvärlden borde sluta tillhandahålla vapen till Kiev och anklagade president Zelenskyj för att tillåta "extrem nationalism" i Ukraina och uppmanade honom att "sätta stopp för detta dödliga krig".

Waters har på Facebook förnekat uppgifterna att konserterna ska ställas in och anklagar Lukasz Wantuch – kommunalråd i Krakow som uppmanat invånarna att bojkotta konserterna – för "brutal censur av mitt arbete". Inlägget inleder han med: "Hej Lukasz Wantuch! Låt ungarna vara i fred!", ett citat från Pink Floyds megahit "Another brick in the wall".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons