Annons

Rumänsk vinst i Berlin

Film • Publicerad 5 mars 2021
Den rumänske regissören Radu Jude. Arkivbild.
Den rumänske regissören Radu Jude. Arkivbild.Foto: Alexandra Wey/AP/TT

Det blev Rumänien som tog hem Guldbjörnen vid årets filmfestival i Berlin. "Bad luck banging or loony porn" heter filmen som regisserats av Radu Jude.

Stora jurypriset gick till "Wheel of fortune and fantasy" från Japan, regisserad av Ryusuke Hanaguchi. Jurypriset gick till den tyska "Mr Machmann and his class", regisserad av Maria Speth.

Annons

Priset för bästa regi gick till Denes Nage för "Natural light".

I år delade festivalen inte ut olika priser för manlig och kvinnlig skådespelare utan slog ihop dem till ett för bästa skådespelare. Maren Eggert vann för huvudrollen i den tyska "I'm your man". Bästa birollsskådespelare blev Lilla Kislinger i den ungerska "Forest – I see you everywhere" .

Bästa manuspriset gick till Hong Sangsoo för "Introduction", och priset för "enastående artistiskt bidrag" gick till Alonso Ruizpalacios för "A cop movie".

Årets Berlinale var helt digital. Det är tänkt att de vinnande filmerna ska visas för publik i Berlin i början av januari.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons